Gemiddelde woningprijs in Nederland gestegen naar 417.000 euro
- News
- Gemiddelde woningprijs in Nederland gestegen naar 417.000 euro
De huidige situatie op de woningmarkt is op z'n zachtst gezegd schrijnend te noemen. Naast een gebrek aan woningen zijn de huizenprijzen ook nog eens ontzettend hard gestegen. Zo is de gemiddelde woningprijs in Nederland het afgelopen kwartaal gestegen naar 417.000 euro. Nooit eerder was een prijsstijging zo groot.
Gestegen met 313 euro per dag
Uit onderzoek van technologiebedrijf Calcasa blijkt dat de prijzen van woningen het afgelopen kwartaal gemiddeld met 28.500 euro stegen, wat neerkomt op een stijging van 313 euro per dag. Volgens het bedrijf stijgen de prijzen van woningen al sinds het derde kwartaal van 2013. Echter was de stijging tot 2016 nog beperkt met gemiddeld 24 euro per dag. In de daaropvolgende jaren namen woningprijzen hard toe. Uit het onderzoek blijkt ook dat de coronacrisis geen negatief effect heeft gehad op de woningprijzen.
Huizenprijzen gestegen in alle provincies
Ook zijn huizenprijzen in alle provincies gestegen het afgelopen kwartaal, maar de onderlinge verschillen zijn groot. In Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland vonden de grootste prijsstijgingen plaats. In deze periode varieerde de prijsstijging van 308 tot 505 euro per dag. De grote stijging in Zuid-Holland is opmerkelijk, aangezien huizen in de provincies Flevoland en Gelderland een jaar eerder juist duurder waren.
Miljoenengemeente
Daarnaast is er voor het eerst een gemeente in Nederland waar de gemiddelde huizenprijzen de grens van 1 miljoen euro hebben gepasseerd. In de Noord-Hollandse gemeente Bloemendaal, dat 23.000 inwoners telt, is een huis gemiddeld 1.016.000 euro waard. In het dorpje stegen de prijzen met maar liefst 870 euro per dag.
Lees ook
FunX
Jongeren over hun struggles op de woningmarkt: "Ik heb de hoop opgegeven"FunX
Mieke organiseert het Woonprotest: "Niemand neemt verantwoordelijkheid voor daklozen"FunX
Student Eva (17) woont in caravan: "De struggle is best wel groot"Up 2 Date
Grote steden willen opkopen van woningen door beleggers verbieden