WK-ambassadeur uit Qatar noemt homoseksualiteit "geestelijke schade"
- News
- WK-ambassadeur uit Qatar noemt homoseksualiteit "geestelijke schade"
De Qatarese WK-ambassadeur heeft homoseksualiteit beschreven als "geestelijke schade". De ambassadeur en oud-voetballer Khalid Salman deed deze uitspreken in een Duitse documentaire over het komende WK, die vanavond te zien is op de Duitse zender ZDF.
Volgens de Qatarese regels
Salman doet in de documentaire nog veel meer lhbtqia+- en vrouwonvriendelijke uitspraken. Zo zouden lhbtqia+'ers wel naar het WK in 'zijn' land mogen komen, maar alleen als ze "de Qatarese regels accepteren". Deze regels stellen onder andere dat je niet openlijk mag laten zien dat je op hetzelfde geslacht valt, of hand in hand mag lopen met je partner. Wanneer mensen zich niet aan de regels houden. In zijn ogen is homo zijn 'haram' en verboden. "Het is geestelijke schade", zegt hij. Het interview wordt daarna snel beëindigd door de woordvoerder van het organisatiecomité.
Vrouwenrechten
De Duitse journalist Jochen Breyer vraagt Salman ook naar zijn visie op vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Ook vrouwen komen er bij Salman niet goed vanaf. Een van de andere Qatarese organisatoren zegt dat vrouwen volgens hem niets te zoeken hebben op straat. "Het zou voor een vrouw beter zijn om in huis te blijven, met alle rijkdom van haar vader. Waarom moet een vrouw, met al het geld en liefde, het huis verlaten? Daar heeft ze niet veel reden voor."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Snoepgoed
Breyer vraagt ook naar het verbod voor vrouwen om ongesluierd over straat te lopen. Een Qatarese gast die ten tijde van het interview bij Salman was, vergeleek vrouwen met snoep. "Stel, er ligt onverpakt snoepgoed voor je neus. Je weet niet of iemand het heeft aangeraakt of erin heeft gebeten. Dan kies je toch voor het verpakte snoepgoed?"
Welkom of niet?
Homoseksualiteit is strafbaar in Qatar, net als buitenechtelijke seks. Berichten over seksuele geaardheid en genderidentiteit worden in de media gecensureerd, aldus Human Rights Watch, die onlangs een persbericht uitbracht over mishandeling van lhbt'ers in Qatar. Veel voetbalfans en spelers zijn sinds de aankondiging van Qatar als gastland van het WK voetbal dan ook huiverig over in hoeverre ze welkom zijn in het land. Het hoofd van het organisatiecomité van het toernooi liet vorig jaar in een interview met CNN al weten dat "iedereen welkom is, zolang ze zich aan de regels houden en de cultuur respecteren". Wat dat precies inhoudt, is niet uitgelegd.
Human Rights Watch wil dat Qatar de wetgeving rondom homoseksualiteit en seks buiten het huwelijk intrekt en dat het land vrijheid van meningsuiting garandeert voor alle inwoners en hen beschermt tegen discriminatie. "En niet alleen voor toeschouwers die naar Qatar gaan voor het WK."
WK voetbal in Qatar
Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.
Sportwashing
Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.
Lees ook
Sport
Qatar betaalt tickets Oranjefans in ruil voor positieve pr over WK op social mediaSport
Deense voetbalbond doneert voor iedere goal in november geld aan arbeidsmigranten QatarFilms, Series & TV
'BOOS' vraagt NOS en NPO waarom zij omstreden WK in Qatar uitzendenFilms, Series & TV
Danny Ghosen mag Oranje-spelers niet spreken over Qatar: "Mogen niks zeggen van KNVB"