Up 2 Date

Iraanse profvoetballer krijgt 26 jaar cel in plaats van doodstraf

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Iraanse profvoetballer krijgt 26 jaar cel in plaats van doodstraf

De Iraanse profvoetballer Amir Nasr-Azadani werd eind vorig jaar opgepakt omdat hij meedeed aan de protesten tegen het Iraanse regime. Vandaag is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar. Hiermee ontloopt hij de eerder opgelegde doodstraf, zo melden Iraanse media.

Opgepakt bij protest

Nasr-Azadani wordt ervan beschuldigd deel uit te maken van een groep van negen personen die de "fundamenten van de Islamitische Republiek Iran" wilden aanvallen, zo meldt de Iraanse rechtbank. De profvoetballer zou betrokken zijn geweest bij een incident waarbij op 16 november drie leden van de veiligheidstroepen in Isfahan om het leven kwamen. Dit gebeurde tijdens de protesten tegen het Iraanse regime die ontstonden na de gruwelijke dood van Jina 'Masha' Amini.

De bevolking streed met de protesten tegen het regime in Teheran en voor meer vrijheid. De Iraanse autoriteiten zagen de protesten als rellen. Volgens de organisatie Iran Human Rights Watch zijn honderden betogers dan ook gedood tijdens de protesten door de zedenpolitie. Duizenden anderen werden opgepakt.

16 jaar celstraf

Ook Nasr-Azadani werd opgepakt terwijl hij streed voor vrouwenrechten en vrijheid. De voetballer, die speelde voor de Iraanse voetbalclub Tractor SC, werd veroordeeld tot de dood door ophanging. De internationale spelersvakbond FIFPRO riep op die straf onmiddellijk in te trekken.

De 26-jarige voetballer krijgt nu in plaats van de doodstraf drie gevangenisstraffen opgelegd voor drie (volgens de Iraanse autoriteiten) verschillende strafbare feiten die hij pleegde tijdens de protesten. Hij mag deze straffen gelijktijdig uitzetten. Dit zou er in de praktijk op neerkomen dat hij zestien jaar vast komt te zitten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doodstraffen

Drie andere demonstranten werden vandaag wel ter dood veroordeeld door de Iraanse rechtbank. Vorige week werden er nog twee mannen geëxecuteerd, die ook betrokken waren bij de protesten. Volgens de Iran Human Rights Watch zijn er met hun nu in totaal vier doodvonnissen door het regime bekendgemaakt.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie