Up 2 Date

Overheid moet schadevergoeding betalen aan islamitische school na onterecht zwartmaken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Overheid moet schadevergoeding betalen aan islamitische school na onterecht zwartmaken

In 2019 kwam er nogal wat ophef over de islamitische school Cornelis Haga Lyceum nadat de overheid slecht over het instituut sprak. Onterecht, zo vond de rechter. Die oordeelde dan ook dat de overheid deze onjuiste zwartmaking van de Amsterdamse school recht moet zetten met een schadevergoeding.

Islamitische school wordt onterecht zwartgemaakt door overheid

In 2019 stelde de Staat dat het Cornelis Haga Lyceum een broedplek was voor tegenstanders van een democratische samenleving. Zo zei de overheid: "Deze school is een ruimte voor personen met een antidemocratisch en anti-integratief gedachtegoed." Ook zou de Staat een geopenbaarde brief hebben gestuurd naar Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarin stond dat de middelbare school onder invloed stond van salafisten. Oud-premier Mark Rutte heeft ouders niet lang na deze brief ouders afgeraden om hun kinderen naar deze school te sturen.

Islamitische school krijgt schadevergoeding

Volgens de rechter heeft de Staat het Cornelis Haga Lyceum ten onrechte in een negatief daglicht geplaatst. De rechter kwam tot dit oordeel omdat er helemaal geen sprake is van een “acute zorgwekkende situatie” zoals de overheid eerder suggereerde. Door deze situatie is de naam van de school besmeurd en volgens de rechter is het aannemelijk dat het aantal inschrijvingen hierdoor is gedaald. De Staat moet dan ook een schadevergoeding betalen aan de Stichting Islamistisch Onderwijs (SIO). Dat is de stichting waaronder het Cornelis Haga Lyceum valt. De hoogte van het schadebedrag moet nog bepaald worden.

Onderwijsinspecties

In 2021 werd door de onderwijsminister al geoordeeld dat de aantijgingen over salafistische invloeden niet meer kloppen. Toch werd de school hard geraakt door het slechte imago. Zo heeft de onderwijsinspectie ondervonden dat de kwaliteit van het onderwijs niet naar behoren was. Het is niet bekend of dit verband houdt met de valse beschuldigingen. Op dit moment worden de onderwijsrapporten van de inspectie aangevochten.

Ster advertentie
Ster advertentie