Up 2 Date

ING Bank controleerde mensen vanwege Arabische naam: "Discriminerend te werk gegaan"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. ING Bank controleerde mensen vanwege Arabische naam: "Discriminerend te werk gegaan"

ING heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie, nadat de bank twee klanten onterecht controleerde vanwege hun Arabisch klinkende achternamen. Dat oordeelde het College voor de Rechten van de Mens. Dit zou volgens het College gebeurd zijn tijdens twee controles van witwassen en terrorismefinanciering.

Man gecontroleerd vanwege achternaam broer

In het eerste geval is er een man gecontroleerd vanwege een overboeking van honderd euro. Deze overboeking zou argwaan hebben gewekt bij ING doordat de persoon de Arabische naam van zijn of haar broer in de omschrijving had gezet. ING besloot daarom de transactie te blokkeren en vervolgens vroegen ze de man om alle persoonsgegevens van zijn broer te sturen. De man vroeg ING wat de precieze reden was van de controle, maar daar kreeg hij geen antwoord op van de bank. Niet veel later vroeg ING de man weer om de persoonsgegevens van zijn broer. Hierop besloot de man een klacht in te dienen over discriminatie bij ING.

Vrouw gecontroleerd vanwege naam echtgenoot

In het tweede geval zou een vrouw bij een overboeking gecontroleerd zijn, omdat ze de niet-westerse naam van haar echtgenoot in de omschrijving had gezet. Na de controle werd ook haar overboeking geblokkeerd, en ook zij kreeg het verzoek om alle persoonsgegevens van haar echtgenoot te verstrekken. De vrouw besloot om een klacht in te dienen vanwege de screening op basis van afkomst.

Oordeel

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat ING in beide situaties onrechtmatig en discriminerend te werk is gegaan. Volgens het College worden mensen met een niet-westerse naam structureel vaker gecontroleerd. Hierover zei het College in een van de oordelen: "Het College heeft vastgesteld dat dit overwegend gebeurt bij rekeninghouders met een niet-Nederlandse afkomst."

Reactie indieners klacht en ING

De advocaat van de klachtindieners, Jelle Klaas, heeft gezegd tevreden te zijn met het oordeel: "Het College oordeelt niet alleen dat er in beide zaken sprake is van discriminatie die pijnlijk is voor de indieners, maar ook dat dit bij een grote groep klanten van ING het geval kan zijn en dat dit moet stoppen." Ook de twee gedupeerden, Jalal Et-Talabi en Anne Busser-Mohamed, hopen dat dit oordeel een positieve verandering teweeg zal brengen.

ING zei tegen NU.nl geschrokken te zijn en beloofde daarbij dat discriminatie in de toekomst voorkomen zal worden.

Ster advertentie
Ster advertentie