Deze krachtige foto van een Soedanese jongen is verkozen tot World Press Photo 2020
- News
- Deze krachtige foto van een Soedanese jongen is verkozen tot World Press Photo 2020
De Japanse Yasuyoshi Chiba heeft met zijn foto Straight Voice de World Press Photo of the Year gewonnen. De winnende foto toont een jonge Soedanese man die een gedicht voorleest tijdens een demonstratie tegen het militaire gezag. Omdat de elektriciteit is afgesloten, wordt hij door de mensen om hem heen belicht met lampjes van de mobiele telefoons.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
STRAIGHT VOICE
De Japanse fotograaf, die werkt voor persbureau AFP, maakte de winnende foto in juni 2019. Volgens de World Press Photo-jury geeft de foto de jeugd een stem. "Het is een beeld van een jongere die stelling neemt tegen de autoriteiten", zegt juryvoorzitter Lekgetho Makola.
Winnaar
"Het voelt nogal onwerkelijk, want ik zit thuis in de woonkamer", vertelt Chiba in Nieuwsuur over de winst van de prijs. Normaal gesproken ontvangt de World Press Photo-winnaar de prijs tijdens een ceremonie in Amsterdam, maar dat is dit jaar anders.
Hij noemt het moment waarop hij de foto maakte "bijzonder". "Vooral die charismatische jongeman op wie ik me bleef focussen." Allerlei soorten mensen deden mee aan het protest: man, vrouw, jong en oud. "Stel je die protestsituatie voor. Ze gebruiken poëzie als een middel om de situatie te veranderen. Dat maakte grote indruk op mij. Ik vond het heel mooi"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Protesten in Soedan
De protesten in Soedan begonnen in december 2018 en verspreidden zich snel door het hele land. In april 2019 eisten demonstranten in een protest het einde van de 30-jarige heerschappij van dictator Omar al-Bashir. Op 11 april vond er een militaire coup plaats waarbij al-Bashir van zijn troon werd verstoten.
De protesten bleven aanhouden nadat er een militaire regering werd gevestigd. Demonstranten eisten dat de macht in handen van de burgers kwam. Op 3 juni opende de overheid het vuur op onbewapende demonstranten. Veel mensen kwamen hierbij om het leven. Drie dagen later schorste de Afrikaanse Unie Soedan vanwege deze actie.
De autoriteiten probeerden de demonstranten dwars te liggen door de elektriciteit en het internet plat te leggen. De demonstranten lieten zich echter niet kisten, het verzet tegen de militaire heerschappij ging door. Ze communiceerden via sms, mond-tot-mondreclame en het gebruik van megafoons.
Ondanks opnieuw een hard optreden van de overheid op 30 juni, slaagde de pro-democratische beweging er uiteindelijk in om op 17 augustus een overeenkomst over het delen van de macht met het leger te ondertekenen.
Lees ook
FunX
Waarom blauwe profielfoto's voor Sudan meer invloed hebben dan je denktLifestyle
Hoe de Zuid-Soedanese Adut Akech (19) de modewereld verovertOMG
Indrukwekkende foto van terminaal zieke jongen weet veel mensen te rakenUp 2 Date
Politieagent schuldig bevonden in zaak waarbij Breonna Taylor dood werd geschoten