Politieke jongerenpartijen zijn het erover eens: Rutte IV is geen optie
- News
- Politieke jongerenpartijen zijn het erover eens: Rutte IV is geen optie
Terwijl de onderhandelingen over een nieuwe regering nog steeds moeizaam verlopen, neemt de druk op Rutte steeds verder toe. Zo spreken ook de jongerenorganisaties van zes politieke partijen zich uit tegen de vorming van een kabinet met Rutte als premier. In een gezamenlijke brief roepen ze hun moederpartijen op om dinsdag deze boodschap uit te spreken als ze in gesprek gaan met Kamervoorzitter Khadija Arib over de vastgelopen kabinetsformatie.
CDJA spreekt zich niet uit
De jongerenorganisaties PerspectieF (ChristenUnie), DWARS (GroenLinks), de Jonge Democraten (D66), de Jonge Socialisten (PvdA), Oppositie (DENK) en PINK! (Partij voor de Dieren) hebben allemaal hun namen onder de brief gezet. De jongerenafdeling van het CDA (CDJA) deed dat niet, ondanks dat ze een soortgelijke oproep deden aan hun moederpartij om niet te onderhandelen met Rutte over een nieuwe regering. Het CDJA vindt dat de brief teveel een oproep is aan de VVD en wat de partij zou moeten doen. Ze vinden dan ook niet dat het aan hen is om zich daarover uit te spreken.
In de brief spreken de jongerenorganisaties van een "beschamende week waarin de democratie een onmetelijke dreun kreeg". Zij nemen het vooraanstaande leden van de VVD kwalijk dat ze in plaats van hun eigen rol te analyseren uiteindelijk hun eigen machtspositie verkozen boven het oordeel van de Tweede Kamer.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ook het argument dat Rutte bijna twee miljoen voorkeursstemmen behaalde is volgens de jongerenpartijen slecht onderbouwd. "Het verkenningsdebacle speelde zich af ná de verkiezingsdatum, waarmee de electorale steun voor Mark Rutte niet als argumentatief schild kan dienen", aldus de jongerenorganisaties.
Formatie zonder VVD
Ondanks de brief zijn de jongerenorganisaties het er wel over eens dat de VVD haar rol in het aanstaande kabinet waardig kan spelen, maar komt dat wel op losse schroeven te staan door de huidige houding van de partij. "Wanneer de VVD het parlement niet serieus neemt, bezegelt zij het lot van de politiek, Dan rest volgens ons alleen slechts een formatie zonder hen, of de stembusgang."
Motie van afkeuring
De geheime notities die gedurende de verkenning uitlekten leidden tot een fel debat. Uit de notities bleek namelijk dat er werd gesproken over een andere functie voor CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Rutte ontkende in de pers dat hij over Pieter Omtzigt had gesproken, maar een gespreksverslag sprak zijn bewering juist tegen. Uiteindelijk werd er een motie van afkeuring ingediend door D66-leider Sigrid Kaag en CDA-leider Wopke Hoekstra. De motie behaalde een meerderheid in de Kamer.