Slachtofferhulp Nederland: Veel slachtoffers van shame sexting zoeken geen hulp uit schaamte
- News
- Slachtofferhulp Nederland: Veel slachtoffers van shame sexting zoeken geen hulp uit schaamte
Hoewel er steeds vaker een melding wordt gemaakt van ongewenst doorgestuurde naaktbeelden, zijn er nog veel slachtoffers die geen hulp zoeken. Dat merkt Slachtofferhulp Nederland. Volgens de instelling komt dat doordat er nog veel schaamte rondom dit onderwerp hangt. Daarom wil Slachtofferhulp met een nieuwe campagne jongeren erop wijzen dat ze niets verkeerd hebben gedaan als ze slachtoffer worden van shame sexting en dat ze er niet alleen voor staan.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Stijging
De NOS meldt dat zowel Expertisebureau Online Kindermisbruik als Slachtofferhulp Nederland een sterke stijging ziet in het aantal meldingen van jongeren waarvan hun naaktfoto ongewenst online is gezet of gedeeld op social media. Het gaat hierbij voor het merendeel om meisjes.
Hoe vaak het precies voorkomt dat iemands naaktfoto ongewenst wordt gedeeld, is lastig te zeggen. Lang niet alle gedupeerden melden zich namelijk bij hulpinstanties. Uit gegevens van het CBS blijkt dat minder dan 5 procent van de slachtoffers boven de 16 jaar hulp zoekt. "Veel jongeren schamen zich en zijn bang dat anderen het hun eigen schuld vinden", zegt psychosociaal adviseur Jiska Dijk van Slachtofferhulp Nederland. De jongeren krijgen volgens haar ook vaak te maken met veroordelende reacties uit hun omgeving.
Angst
De gevolgen van shame sexting kunnen groot zijn. Zo kunnen slachtoffers in paniek raken en last krijgen van angst, depressie, PTSS en zelfmoordgedachten. Ook durven sommige jongeren niet meer naar school uit angst dat de beelden weer ergens op kunnen duiken.
'Er is hulp'
Jiska was psycholoog en werkt nu voor Slachtofferhulp Nederland. Zij vertelt in gesprek met Sander en Vonneke waarom het voor slachtoffers zo belangrijk is om hulp te zoeken. "Het allemaal in je eentje proberen op te lossen, is eigenlijk niet nodig. Er is hulp. Er zijn mensen die jou kunnen helpen om weer verder te gaan na zoiets."
Volgens Jiska is het probleem vaak dat slachtoffers zichzelf de schuld geven als er een intieme foto van hun wordt gedeeld. "Eigenlijk is sexting heel normaal. Intieme foto's of filmpjes delen met iemand als je allebei toestemming geeft, is helemaal niet iets om je voor te schamen. Toch kunnen jongeren zich wel schamen als die beelden terechtkomen bij mensen voor wie die beelden niet bedoeld waren. Maar dat is niet hun fout, dat is de fout van degene die het heeft doorgestuurd."
Beluister het volledige gesprek met Jiska hieronder:
Jiska in gesprek met Sander en Vonneke over het belang van hulp zoeken
Hulp bij online shaming of exposing
Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.
Nooit alleen
Eén van de personen die de schaamte rondom dit onderwerp wil doorbreken met het delen van haar verhaal, is Ouassima. "In 2017 ging er een filmpje rond op social media waarop te zien was dat een meisje seks had met twee jongens. En dat meisje leek op mij", vertelt ze aan Slachtofferhulp Nederland. Hoewel Ouassima er niks mee te maken had, stond haar naam er wel bij. "Mensen gingen er blind vanuit dat ik het ben, en nog steeds geloven ze dat ik het ben. Daar leer je mee leven. Maar stel dat ik het wel was, wat dan nog?"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Harder en sterker
Het zorgde ervoor dat Ouassima mensen uit haar omgeving verloor en problemen kreeg met mensen vertrouwen. Ondanks dat het al vijf jaar geleden is, wordt ze er nog steeds elke dag op een bepaalde manier mee geconfronteerd, bijvoorbeeld op social media. "Deze situatie heeft me op zoveel vlakken harder en sterker gemaakt. De Ouassima van voor 2017 is niet dezelfde als die van erna."
Familie en vrienden hebben Ouassima er doorheen gesleept en nu voelt het voor haar als een missie om andere slachtoffers van shame sexting te helpen. "Wat ik zou willen zeggen tegen anderen die iets soortgelijks hebben meegemaakt is: je staat hier nooit alleen voor."
Je kunt hier het hele verhaal van Ouassima lezen.
Stop shaming
Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!
Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.
Lees ook
FunX
Leonardo (14) doet zijn verhaal over livestream met Bilal Wahib: "Vroeger was ik een blije jongen"FunX
Ouassima (27) helpt slachtoffers van online shaming met haar FacebookgroepFunX
Online shaming heeft jarenlange gevolgen: "Heftigste dat ik ooit heb meegemaakt"Films, Series & TV
Hoe Ouassima slachtoffer werd van online shaming: "Het heeft me mentaal opgebroken"