Hoe Ouassima slachtoffer werd van online shaming: "Het heeft me mentaal opgebroken"
- News
- Hoe Ouassima slachtoffer werd van online shaming: "Het heeft me mentaal opgebroken"
In de nieuwste aflevering van de online serie Danny's Wereld praat Danny Ghosen met slachtoffers van online shaming. Ook FunX-host Ouassima heeft hier al vier jaar mee te maken. Ze vertelt openhartig wat voor heftige impact dit iedere dag op haar leven heeft.
"Soms sta ik als host op het podium en dan denk ik: luisteren mensen wel naar wat ik zeg of speelt die video continu door hun hoofd? Dat heeft me mentaal opgebroken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Continu geconfronteerd
In 2017 lekte er een video uit waarin te zien is dat een meisje gemeenschap heeft met twee mannen. Onder die video werd de naam van Ouassima geplaatst, waarna het viral ging op verschillende social media-platformen. Dit terwijl Ouassima niet de dame in het filmpje is. "Dat heeft ontzettend veel impact op mijn leven", vertelt Ouassima. "Je wordt er continu mee geconfronteerd en dat maakt iets kapot in je."
Inmiddels is het vier jaar later, maar blijft het filmpje Ouassima nog steeds achtervolgen. Zo wordt ze dagelijks geconfronteerd met verschrikkelijke reacties. Zelfs op het moment van filmen krijgt ze er een binnen. Ze leest het bericht op: "Er staat: 'Kifesh je bent geneukt door twee man tegelijkertijd? Ik heb het filmpje, ontkennen kan niet'."
Lange tijd gezwegen
Ouassima kiest er na lange tijd zwijgen voor om te vertellen hoeveel impact het op haar leven heeft. Op de vraag van Danny waarom ze daar lang mee heeft gewacht, antwoordt Ouassima: "Het heeft mij tijd gekost om dit te verwerken." Ze weet het zeker: ook na het interview met Danny zullen er weer genoeg hatelijke reacties komen. "Dat is de reden waarom ik hier niet over heb gesproken in de afgelopen jaren. Het wordt gewoon ontzettend persoonlijk en dat maakt het zo moeilijk", legt ze uit.
Mentaal opgebroken
Door haar werk als host en op televisie is Ouassima een bekend gezicht. Vaak heeft ze zich afgevraagd of mensen haar wel serieus nemen. "Als ik een video maak met een artiest, komen er vaak nog steeds reacties over dat seksfilmpje. Ook als ik live ga op Instagram. Daar zit je niet op te wachten."
Het ging uiteindelijk zelfs zo ver volgens Ouassima, dat ze het plezier verloor in alles wat ze deed. "Soms sta ik als host op het podium en dan denk ik: luisteren mensen wel naar wat ik zeg of speelt die video continu door hun hoofd? Dat heeft me mentaal opgebroken."
Voor altijd achtervolgen
Tot op de dag van vandaag vraagt Ouassima zich af wie haar naam ooit onder die video heeft gezet. Ze is bang dat het haar voor altijd zal achtervolgen. "Ik kan me niet voorstellen dat het ooit stopt. Zolang grote social media-platformen dit blijven toelaten en er op juridisch vlak van alles nog zo vaag blijft, komt hier geen einde aan."
Meer verhalen van slachtoffers
In de aflevering spreekt Danny met meerdere slachtoffers van online shaming. Zo vertelt onder anderen de 22-jarige Isa dat er een naaktfoto werd verspreid toen zij 13 was. Hoewel Isa nog nooit een naaktfoto heeft gemaakt, dachten mensen dat zij het meisje op de foto was.
Hulp bij online shaming of exposing
Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.
Stop shaming
Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!
Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.
Lees ook
FunX
Hoe exposers op Telegram mensen met gemengde relaties het leven zuur makenFunX Beseft
Met je foto's in een exposegroep: "Vreemden maakten me uit voor hoer"Up 2 Date
Moeder van Desteny (13) nadat dochter eind aan haar leven maakte: ''stop online shaming''FunX
Online shaming heeft jarenlange gevolgen: "Heftigste dat ik ooit heb meegemaakt"