Up 2 Date

Studente (18) zette fake beautywebshop op voor stiekeme meldingen huiselijk geweld

foto: Dzien Dobryfoto: Rumianki i bratki
  1. Newschevron right
  2. Studente (18) zette fake beautywebshop op voor stiekeme meldingen huiselijk geweld

Het aantal gevallen van huiselijk geweld is in verschillende landen tijdens de lockdownperiode toegenomen. De 18-jarige Poolse studenten Krystyna wil dat probleem aanpakken en bedacht een slim plan. Ze zette een webshop op voor een zogenaamde cosmeticalijn, waar slachtoffers van huiselijk geweld ongemerkt een melding kunnen maken. Zo lijkt het voor de daders net alsof ze aan het shoppen zijn.

"Huidproblemen"

Aan de BBC vertelt Krystyna dat ze altijd al bezig is geweest met mensenrechten. Ze raakte geïnspireerd door de acties van apotheken, waar slachtoffers van huiselijk geweld door middel van een codewoord om hulp kunnen vragen. Ook in Nederland is dit het geval. "Dat vond ik een briljant idee en zo kwam ik met het plan om cosmeticaproducten te verkopen."

Vorig jaar lanceerde Krystyna de neppe webshop 'Rumianki i bratki', oftewel 'Kamille en Viooltjes'. Het lijkt alsof daar crèmes en andere verzorgingsproducten te koop zijn, maar wanneer je een berichtje stuurt, krijg je geen antwoord van een verkoper, maar van een psycholoog. Die vraagt hoelang de "huidproblemen" al aan de gang zijn. Als iemand vervolgens een bestelling plaatst en een adres achterlaat, is dat een teken dat er hulp moet langskomen.

foto: Rumianki i bratki

Groot succes

Krystyna had niet verwacht dat haar website zoveel mensen zou bereiken. De Facebookpagina wordt momenteel door meer dan 22.000 mensen gevolgd. "Ik dacht dat het alleen voor bekenden zou zijn en dat ik misschien een of twee mensen zou helpen. Maar het werd zo vaak gedeeld op Facebook dat het enorm populair is geworden." Krystyna schakelde daarom versterking in. Ze nam contact op met een Poolse hulporganisatie, die nu helpt met het aanleveren van psychologen en juridisch medewerkers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prijswinnend idee

Sinds de website online staat, hebben al meer dan 350 personen hulp gezocht door middel van "het bestellen van een crèmepje". De meesten van hen zijn jonge vrouwen, maar ook mannen zochten hulp (10%). "De meeste jongeren vinden het fijner om via Facebook te chatten dan om te bellen", aldus Krystyna.

Krystyna's hulpwebsite is bekroond met een Europese Civil Solidarity Prize ter waarde van 10.000 euro. Ze is blij dat er hierdoor meer aandacht komt voor huiselijk geweld, zeker in de coronaperiode: "Het zorgt ervoor dat mensen geconfronteerd worden met dit probleem. Het laat ze ervover nadenken."

Hulp bij huiselijk geweld

Ben of ken jij iemand die slachtoffer is van huiselijk geweld? Voor advies en hulp bij huiselijk geweld kun je (anoniem) terecht bij Veilig Thuis door te bellen naar 0800 2000. Tussen 09.00 en 17.00 kun je via de website ook chatten met een hulpverlener.

Bij Filomena kun je ook (anoniem) terecht voor hulp, zonder bewijs van aangifte of een wachtrij. Op dinsdag en donderdag kun je binnenlopen bij het inloopspreekuur van 9.00 uur tot 12.30 uur bij de GGD aan de Schiedamsedijk 95 in Rotterdam. Je hoeft dan alleen maar te zeggen dat je voor Filomena komt. Op andere dagen en tijden kun je contact opnemen via 010-6681996 of via het contactformulier. (Let op: Vanaf 3 juni 2024 verhuist Filomena naar een andere locatie.)

Ster advertentie
Ster advertentie