Talpa-medewerksters in advertentie: "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen"
- News
- Talpa-medewerksters in advertentie: "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen"
Medewerksters van Talpa hebben in een paginagrote advertentie in het AD hun baas John de Mol aangesproken op zijn optreden in de uitzending van BOOS. Daarin geven zij onder meer aan de reactie van De Mol "met het schaamrood op de kaken" te hebben aangehoord.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Het ligt niet aan de vrouwen'
"Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf", luidt de tekst als duidelijke boodschap op een paginagrote advertentie in het AD. De Mol, die tien jaar eindverantwoordelijke was voor The Voice of Holland, reageerde in de uitzending van BOOS op het misbruik rondom de talentenjacht.
'Eerder aan de bel trekken'
De Mol noemt het een probleem dat slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag daar geen melding van maken. "Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte, ik weet niet wat het is, maar ik wil me er graag in verdiepen", zei hij onder meer. Verder gaf de Talpa-baas aan te hopen dat deze gebeurtenissen "een voorbeeld zijn" en dat slachtoffers "als het ze ooit nog eens overkomt, dat ze hebben geleerd onmiddellijk aan de bel te trekken".
Wat is victim blaming?
Victim blaming betekent letterlijk 'het slachtoffer de schuld geven'. Dat klinkt heel tegenstrijdig, maar het komt regelmatig voor. Fysiek, seksueel of online geweld is nooit iets waar je om vraagt of wat je verdient. Toch krijgen slachtoffers nog vaak twijfelachtige vragen of opmerkingen in plaats van dat de dader verantwoordelijk wordt gesteld.
'Schaamrood op de kaken'
"Dit is een statement van verdrietige vrouwen die bij Talpa werken, die met stijgende verbazing en het schaamrood op de kaken hebben aangehoord wat de reactie was van John de Mol op de vragen van Tim Hofman", laten de vrouwelijke medewerkers in een meegestuurde verklaring aan het AD weten.
"We vinden het heel goed dat hij daar is gaan zitten, maar zijn ook teleurgesteld dat hij vrouwen oproept om zich vooral te melden bij de juiste loketten", vervolgen de vrouwen. Volgens hen zegt het optreden van De Mol veel over een cultuurverandering die nodig is binnen het bedrijf, maar ook in de mediawereld en maatschappij. "En vast en zeker bij meer grote bedrijven waar dit soort denkfouten nog steeds worden gemaakt door mannen met macht."
"Het gedrag van vrouwen is niet het probleem. En ook niet de oplossing. Dit statement is natuurlijk ook voor alle andere slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer (niet alleen bij Talpa), om die een hart onder de riem te steken."
Update 17:00 uur: reactie John de Mol
John de Mol heeft in een verklaring laten weten dat hij zich is "rot geschrokken van alle reacties" op zijn antwoorden in de BOOS-aflevering. "Ik snapte werkelijk niet waarom vrouwen boos zijn over mijn woorden in plaats van op de daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag", schrijft hij. "Vanmorgen werd ik nog eens extra geraakt door een advertentie in de krant. Direct daarna ben ik in gesprek gegaan met een aantal vrouwen uit het bedrijf, die achter deze advertentie staan, om deze boosheid en teleurstelling te begrijpen."
Hij geeft aan in dat gesprek "vooral geluisterd" te hebben. "Ik begrijp nu dat, in tegenstelling tot mijn goede intentie, ik voorbij gegaan ben aan het feit dat ik daarmee volledig onbedoeld de indruk heb gewekt de schuld bij vrouwen neer te leggen. Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren."
John de Mol zegt in de verklaring het zichzelf aan te rekenen dat "zijn bedrijf kennelijk zo is". Hij zegt zich in te gaan zetten om dit te veranderen. "Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan." Tot slot geeft hij aan in te zijn gegaan op een uitnodiging voor een gesprek met de staatssecretaris van Cultuur en Media.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag
Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).
Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.
Lees ook
Films, Series & TV
Oud-kandidaten over wangedrag 'The Voice': "Hij ging even voelen"FunX
Machtsverhoudingen en grensoverschrijdend gedrag: "Hij zei dat niemand me zou geloven"Films, Series & TV
John de Mol: "Kan me niet voorstellen dat Marco Borsato aan kinderen heeft gezeten"Up 2 Date
'The Voice'-deelnemers moesten contract met zwijgplicht ondertekenen