PVV’er Faber weigert handtekening voor koninklijke onderscheiding asielvrijwilligers
- News
- PVV’er Faber weigert handtekening voor koninklijke onderscheiding asielvrijwilligers
PVV-Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie ligt onder vuur. Ze heeft namelijk geweigerd om haar handtekening te zetten voor een koninklijke onderscheiding voor vijf vrijwilligers die zich inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers. De beslissing, die ze motiveert met haar asielbeleid, kon rekenen op forse kritiek vanuit de Tweede Kamer en zelfs bij haar coalitiegenoten.
Minister weigert handtekening te zetten voor asielvrijwilligers
Volgens Faber staat het werk van de voorgedragen vrijwilligers haaks op haar inzet om migratie naar Nederland terug te dringen. In een schriftelijke verklaring zei ze: “Ik sta voor een streng asielbeleid, want ik wil de instroom drastisch verlagen. En het aantal verblijfsvergunningen ook.” Daarmee wijkt ze af van wat normaal gesproken een formele stap is in het proces van het toekennen van koninklijke onderscheidingen.
Tweede Kamerleden bekritiseren PVV'er
Verschillende Tweede Kamerleden spraken schande van het besluit van Marjolein Faber. Het zetten van een handtekening voor een koninklijke onderscheiding als minister zijnde wordt in bijna alle gevallen gezien als een formaliteit. Caroline van der Plas, leider van coalitiepartij BBB, noemde het besluit van Faber dan ook “bizar” en schreef op X: “Als dit waar is, is het wel heel, heel triest. Ik hoop dat dit een 1 aprilgrap is.”
Ook vanuit oppositiepartijen klinkt kritiek. D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt noemt het “te sneu voor woorden” en CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal stelt dat Faber met deze weigering “de grenzen van het fatsoen overgaat.” Volgens hem zijn koninklijke lintjes juist bedoeld als erkenning van mensen die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving, ongeacht politieke standpunten.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waar een deel van de vrijwilligers actief is, heeft zich ook uitgesproken over de handtekening weigering van Marjolein Faber. Zo zijn ze naar eigen zeggen in “grote verbazing”. Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker stelt: “Mensen die zich inzetten voor anderen verdienen erkenning. Dat geldt voor deze vrijwilligers, voor onze medewerkers en voor de duizenden anderen die zich dagelijks belangeloos inzetten.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Steun uit verwachte hoek
Naast alle kritiek kon Marjolein Faber ook rekenen op steun. Weliswaar uit verwachte hoek. Haar partijleider Geert Wilders was namelijk erg blij met de weigering van Minister Faber. Zo zei hij: “Waarom zouden we mensen die meewerken aan het pamperen van asielzoekers belonen met een Koninklijk lintje?” schrijft hij op X. “Klasse actie van Faber.”
Weigering betekent niet dat onderscheiding niet doorgaat
Dat Marjolein Faber ervoor kiest om de voordracht van de onderscheidingen niet te ondertekenen, betekent niet dat de voordracht niet doorgaat. Formeel gezien kan een minister niet zomaar een voordracht blokkeren. Voordat iemand een lintje krijgt, beoordeelt het Kapittel voor de Civiele Orden de aanvraag en geeft een advies aan de betrokken bewindspersoon. Dat advies weegt zwaar. Als een minister ervan wil afwijken, moet dat met duidelijke, inhoudelijke argumenten. Als Faber en het Kapittel er samen niet uitkomen, beslist uiteindelijk de ministerraad. Ook is het mogelijk dat het Kapittel een andere minister vraagt om de voordracht wél te ondertekenen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
PVV-Minister Faber niet blij met nieuwe aanvraag Mikael: “Kan zo niet langer doorgaan”FunX
Denzel (28) stemde op de PVV: "Ik heb liever een minister-president die openlijk racistisch is"Up 2 Date
PVV’er en Kamervoorzitter Martin Bosma toch afwezig tijdens Keti KotiNews
Dit is wat het nieuwe rechtse kabinet wil veranderen in Nederland