Up 2 Date

Ajax-hooligans vallen politiebureau aan vanwege stakingen: "Beangstigende situatie"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ajax-hooligans vallen politiebureau aan vanwege stakingen: "Beangstigende situatie"

Zondag hebben Ajax-supporters in Amsterdam een politiebureau vernield en politieauto's beschadigd. De Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet om de groep uiteen te drijven, er zijn meerdere supporters aangehouden.

Ajax-hooligans demonstreren

De protestactie werd eerder deze week aangekondigd door de Ajax Supporters Delegatie als reactie op de politiestakingen tijdens wedstrijden van Ajax. De supporters klagen dat de club inmiddels drie wedstrijden moet inhalen, wat op ongunstige dagen en tijden zal gebeuren. Ajax zou zondag tegen FC Utrecht spelen in de Johan Cruijff Arena, maar de wedstrijd werd afgelast omdat de veiligheid niet kon worden gewaarborgd door een tekort aan politiepersoneel vanwege de staking voor een vroegpensioenregeling.

Chaos op Leidseplein

Vanaf 14.30 uur verzamelden honderden Ajax-supporters zich op het Leidseplein in Amsterdam om te protesteren tegen de stakingsacties van de politie. Door deze stakingen zijn al twee wedstrijden van Ajax afgelast, namelijk die tegen Feyenoord en FC Utrecht, welke op een later moment zullen worden ingehaald. De situatie op het Leidseplein was gespannen. Mensen met camera's werden agressief benaderd en er werd zwaar vuurwerk afgestoken. De supporters blokkeerden de trambaan, waardoor drie trams stil kwamen te staan. Sommige demonstranten sloegen op de ramen van de trams.

Vernielingen bij politiebureau

De groep verplaatste zich later naar het politiebureau aan de Marnixstraat, waar zij de confrontatie met de politie zochten. Daarbij werden vernielingen gepleegd, waaronder het beschadigen van politieauto's en het gooien van vuurwerk en stenen. Een slagboom werd afgebroken en tegen het cellencomplex gegooid, aldus een politiewoordvoerder. Ook politiefietsen werden vernield. Op de Elandsgracht werden omstanders geconfronteerd met een angstaanjagende situatie, veroorzaakt door een groep die zichzelf supporters noemt, meldt de politie in een verklaring. Deze groep heeft volgens de politie de openbare orde zo ernstig verstoord dat inwoners en toeristen zich onveilig voelden op straat.

"Het is ongelooflijk triest"

De gemeente Amsterdam veroordeelt de acties van de supporters scherp. "Ongelofelijk triest dat deze zogenaamde Ajax-supporters zich zo hebben misdragen in onze stad" aldus locoburgemeester Marjolein Moorman. "Hiermee bewijst deze groep zogenaamde supporters voetbal en Ajax geen dienst." Moorman benadrukte haar onbegrip voor het belagen van trams met nietsvermoedende passagiers, de vernielingen aan het politiebureau en het afsteken van zwaar vuurwerk. "Iedereen wil dat voetbalplezier voorop staat, maar dit gedrag laat zien dat het helaas niet zonder politie-inzet kan. Terwijl we de politie zo hard nodig hebben voor andere zaken". Ajax liet in een reactie weten de vernielingen en andere strafbare feiten vanzelfsprekend te veroordelen.



Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie