Up 2 Date

WK-medewerker die opkwam voor arbeidsmigranten in Qatar krijgt drie jaar cel

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. WK-medewerker die opkwam voor arbeidsmigranten in Qatar krijgt drie jaar cel

Een ex-medewerker van de organisatie van het WK in Qatar is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar celstraf. Abdullah Ibhais, zoals de voormalige medewerker heet, heeft zich meermaals uitgesproken over de slechte werkomstandigheden van arbeidsmigranten.

Geen bewijs voor beschuldigingen

Journalisten uit verschillende landen, waaronder Nederland, waren aanwezig tijdens de zitting in de hoofdstad Doha. Ibhais was zelf niet in de rechtszaal, maar zijn vrouw en broer waren wel aanwezig. Laatstgenoemde voerde het woord namens hem. Volgens aanwezige journalisten zou Ibhais in minder dan een halve minuut zijn veroordeeld. Ook werd er geen bewijs geleverd voor de beschuldigingen tegen de 37-jarige man. Volgens de autoriteiten de Golfstaat zou hij steekpenningen hebben gevraagd om op die manier "de uitkomsten van een door de staat gefinancierd inkoopproces te beïnvloeden". Daarnaast zegt Qatar dat het vonnis "niet beïnvloed is door andere factoren".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opgepakt in 2019

Ibhais is een voormalig mediamanager van de organisatie van het WK voetbal in Qatar en werd in 2019 opgepakt, nadat duizenden arbeidsmigranten het werk hadden neergelegd. Zij zouden al maanden geen salaris hebben gekregen. Ibhais vond dat de werknemers eerst betaald moesten worden voordat ze weer aan het werk gingen. Ook vond hij dat daar openlijk over gecommuniceerd moest worden. In april van dit jaar werd de 37-jarige Jordaan veroordeeld tot vijf jaar cel, maar dit werd in hoger beroep verlaagd naar een gevangenisstraf van drie jaar.

Steekpenningen

De organisatie van het WK in Qatar is al langer omstreden. Uit onderzoek van de FBI zou blijken dat het land het wereldkampioenschap vooral mocht organiseren, omdat verschillende FIFA-leden steekpenningen ontvingen om op Qatar te stemmen. Ook werken er maar liefst twee miljoen arbeidsmigranten, die maar liefst 90 procent van de totale bevolking beslaan, onder erbarmelijke omstandigheden aan de bouw van stadions en andere WK-faciliteiten.

Ster advertentie
Ster advertentie