Aanvalsplan van Hamas was al een jaar bekend bij Israëlische leger
- News
- Aanvalsplan van Hamas was al een jaar bekend bij Israëlische leger
Volgens The New York Times wist het Israëlische leger al ruim een jaar dat Hamas de aanval, die plaatsvond op 7 oktober had gepland. De aanval had de codenaam 'De muur van Jericho', maar zou het binnen het Israëlische leger niet serieus zijn genomen, schrijft het medium. Zij dachten namelijk dat dit plan "te hoog gegrepen" was voor Hamas.
Aanvalsplan bekend
The New York Times heeft interne documenten en e-mails van het Israëlische leger weten te bemachtigen. Daaruit blijkt dat het aanvalsplan van Hamas 'tot in detail' bekend was. In het plan, bestaande uit veertig pagina's, stond de aanval stap voor stap beschreven. Er stond in hoe een verrassingsaanval zou beginnen met raketten. Vervolgens zouden drones beveiligingscamera's en machinegeweren bij de grens uitschakelen en konden Hamasstrijders met paragliders, motorfietsen en te voet Israël binnentrekken.
Het enige dat ontbrak was een exacte datum, maar de aanval die Hamas op 7 oktober uitvoerde, kwam precies overeen met het plan dat Israëlische diensten al in handen had. De krant heeft met anonieme bronnen gesproken die dit kunnen bevestigen. Volgens deze bronnen was het duidelijk dat het plan "het begin van een oorlog" zou zijn en niet "zomaar de inval in een dorpje".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Waarschuwing
Drie maanden voor de aanval zouden Israëlische inlichtingendiensten hebben gewaarschuwd dat Hamas een grote oefening uitvoerde. Tijdens deze oefening werden precies de stappen uitgevoerd die ook in 'De muur van Jericho' beschreven werden. Toch werd de waarschuwing niet serieus genomen door het leger, schrijft The New York Times. "Ik ontken ten stelligste dat dit scenario denkbaar is", stond er in een e-mail afkomstig van een analist.
De documenten bevatten naast het aanvalsplan ook gevoelige informatie over het Israëlische leger. Zo wist Hamas precies hoeveel militairen er op bepaalde legerbases aanwezig waren. Dat roept de vraag op of er uit de veiligheidsdiensten informatie is gelekt. Het aanvalsplan circuleerde volgens de krant in brede kring binnen de strijdkrachten, maar het is niet duidelijk of premier Benjamin Netanyahu ook op de hoogte was. The New York Times heeft het Israëlische leger nog gevraagd om een reactie, maar ze hebben niet op de vragen van de krant gereageerd.
Staakt-het-vuren gestopt
Verschillende media melden ook dat het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas na zes dagen is gestopt. Vanochtend vroeg werd gemeld dat er opnieuw gevechten uitbraken tussen beide partijen. Tijdens het nieuwe gevecht dat vandaag uitbrak zijn minstens 32 Palestijnen omgekomen, stelt het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid. "Er zijn tientallen gewonden gevallen, waaronder voornamelijk vrouwen en kinderen", zegt het ministerie.
Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas ging op vrijdag 24 november in. Ze gingen er beiden mee akkoord om minstens vier dagen hun wapens neer te leggen. Ook zouden er gegijzelde vrouwen en kinderen aan beide kanten worden vrijgelaten. Daarbij is er toegang verleend aan humanitaire en medische hulp in de Gazastrook.
Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan dat het zich niet aan het bestand heeft gehouden. Volgens het leger zou Hamas een raket hebben afgevuurd op Israël, voordat de deadline (om 6.00 uur Nederlandse tijd) verstreken was. Premier Benjamin Netanyahu zegt daarnaast dat Hamas niet zo veel vrouwelijke gijzelaars heeft vrijgelaten als afgesproken.
Lees ook
FunX
Dít is hoe de virale watermeloen-post is ontstaan: “Het volk is voor een staakt-het-vuren in PalestinaSport
Anwar El Ghazi begint rechtszaak tegen Mainz na ontslag door steun PalestinaFunX
Mediamaker Esmeralda Tan over missende berichtgeving van Palestina: "Zonder strijd is er geen bevrijding"FunX
Younes werd ontslagen door 'zionisten-filmpje': "Mijn grondrechten zijn geschonden"