Shayan (23) werd jarenlang gepest: "Het kan heel veel schade aanrichten"
- News
- Shayan (23) werd jarenlang gepest: "Het kan heel veel schade aanrichten"
Besef, als je ooit bent gepest, kan dit een grote impact hebben. Roy (22), Esmilia (33) en Shayan (23) werden jarenlang gepest en dat heeft nog steeds invloed op hun leven. Aan FunX vertellen zij hoe ze hiermee omgaan.
Pesten is geen grap, het is gevaarlijk. Het kan heel veel schade aanrichten. Je neemt het voor de rest van je leven mee.
Gepest
Shayan werd jarenlang gepest op de basisschool. "Het was omdat ik de kleinste van de klas was. Ik was onzeker en hapte makkelijk en dat vonden de pesters blijkbaar heel leuk." Hij ging naar een andere school, maar ook daar gingen de pesterijen door. "Ik kreeg te maken met opmerkingen, werd opgewacht, geslagen, uitgelachen, voor lul gezet, echt van alles."
foto: Privéfoto Shayan
Shayan
Alleen
Ik schaamde me best wel. Ik voelde me al een buitenbeentje en ik durfde niet om hulp te vragen.
Krullen
Ook Esmilia voelde zich regelmatig alleen toen ze op school zat. Ze groeide op in een wit dorp en als kind van een Egyptische vader en een moeder uit Curaçao zag ze er anders uit dan haar klasgenootjes. "Omdat ik krullen had, had ik best wel pluizig haar. Daarnaast had ik op jonge leeftijd al veel lichaamshaar. Zo had ik op mijn tiende al een snor." Esmilia kreeg van haar klasgenootjes vaak de vraag waarom ze 'zoveel haar' had. "Ze zeiden dat ik net een man was of noemden me 'manwijf'."
Buitengesloten
Op de middelbare school gingen de pesterijen gewoon door. "Ik zat op de dansacademie en daarom moest ik altijd balletpakjes aan." Juist in die kleding viel het heel erg op dat Esmilia meer lichaamshaar had dan de anderen. Dat zorgde er naast de rotopmerkingen ook voor dat ze regelmatig werd buitengesloten. "Als er dan een feestje was, werd ik niet uitgenodigd. Of ik werd niet meegevraagd als iedereen samen ging lunchen." Dat maakte haar onzeker. "Ik dacht dan: wat maakt mij zo anders? Ligt het aan mijn krullen, donkere huid of omdat ik meer lichaamshaar heb? Dat wilde ik dan allemaal veranderen."
foto: Privéfoto
Esmilia
Geen hulp
Terugkijkend op deze periode vindt Esmilia het jammer dat ze van niemand hulp kreeg. Ze had misschien zelf haar problemen aan kunnen geven op school, maar dat was een te grote stap. "Ik schaamde me best wel. Ik voelde me al een buitenbeentje en ik durfde niet om hulp te vragen." Ze had liever gehad dat er een leraar naar haar was toe gestapt met de vraag of het wel goed met haar ging. "Ik had mezelf moeten kunnen zijn op school en mijn problemen moeten kunnen bespreken."
Geen consequenties
Ook Roy (22), die net als Esmilia en Shayan jarenlang met pesterijen te maken had, voelde zich niet altijd gehoord op school. Vanwege de zeldzame spierziekte Limb-Girdle waar hij mee kampt, zit Roy in een rolstoel en dat zorgde ervoor dat hij vaak werd gepest. "Ik herinner me nog dat de docent een keer het lokaal uit was en iemand mij toen een mep op mijn hoofd gaf. Niemand greep in." Zelf durfde hij niks te doen. "Als je dan een grote bek geeft, wie weet krijg je dan een nog hardere klap." Hoewel hij het incident toen wel aankaartte op school, werd er eigenlijk niet veel mee gedaan. "Ze spraken die gasten wel aan, maar dat verhielp het probleem niet. Er hadden consequenties moeten zijn."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Impact
Dat pesten een grote impact op je leven heeft, weet ook Roy. In de periode dat hij werd gepest op school struggelde hij ook met een onveilige thuissituatie en zijn eigen fysieke beperkingen. "Dat waren drie best wel zware factoren waardoor ik mijn middelbare school niet heb afgemaakt." Op een gegeven moment zag hij het allemaal niet meer zitten en zocht hij professionele hulp.
Dat zorgde ervoor dat hij zich beter voelde, maar toen hij op het mbo een opleiding startte, merkte hij nog steeds de effecten van de pesterijen. "Ik ging mezelf anders voordoen om erbij te horen." Gelukkig merkte hij al snel dat dat ook niet goed voor hem was. "Ik dacht: dit is niet de manier waarop ik mijn leven wil leven. Uiteindelijk ben ik daarin wel gegroeid en heb ik ervoor gekozen om gewoon mezelf te zijn."
Week Tegen Pesten
Het is deze week de Week Tegen Pesten. Het thema van dit jaar is 'Grapje! Moet toch kunnen?!'. Want hoewel humor veel positieve kanten heeft, kan een grapje er ook voor zorgen dat iemand wordt buitengesloten.
Een grapje maken begint vaak klein. Toch kan het iemand dan een onveilig of vervelend gevoel geven. Deze 'kleine grapjes' worden microagressie genoemd. Het lijkt misschien alsof deze microagressies onbenullig zijn, maar het keer op keer voorkomt, kan het steeds vervelender worden. Deze kleine grapjes kunnen daardoor uiteindelijk uitdraaien op pesten.
Grapje?
Wat voor de een een grapje is, kan voor de ander superpijnlijk zijn. Maar waar ligt nou eigenlijk de grens met pesten? Esmilia vindt dat dat vooral te maken heeft met de situatie waarin zo'n grapje gemaakt wordt. "Als een grapje één op één wordt gemaakt, kun je nog zeggen: 'Hé, dat vind ik niet leuk'. Op het moment dat je iets publiekelijk voor mensen gaat zeggen dan is het geen grapje meer, dan ben je iemand echt aan het kwetsen. Als je bij een hele groep voor schut wordt gezegd en erom wordt gelachen, dan durf je er vaak ook niks van te zeggen."
Ook Shayan ziet een duidelijke grens tussen een grap maken en pesten. Volgens hem moet een geintje kunnen, maar niet als dezelfde grap jarenlang opnieuw wordt gemaakt. Daarnaast is het volgens hem ook belangrijk dat je luistert als iemand zegt dat hij iets niet grappig vindt. "Als iemand zich niet prettig voelt bij een grap en diegene geeft een grens aan, dan zou het logisch moeten zijn dat je ermee kapt. Pesten is geen grap, het is gevaarlijk. Het kan heel veel schade aanrichten. Je neemt het voor de rest van je leven mee."
Gevolgen van pesten
Zowel Shayan als Esmilia en Roy geven aan een positieve draai te hebben gegeven aan hun verleden met pesterijen. Zo geeft Roy aan sterker in zijn schoenen te staan dan ooit. Esmilia heeft de pesterijen zelfs als inspiratie gezien voor haar carrière. "Ik heb het gevoel dat als je gepest wordt, je heel erg bewijsdrang krijgt tegenover iedereen die je neerhaalt." Vanwege de vele opmerkingen over haar lichaamsbeharing, zocht ze namelijk jarenlang naar een manier om er vanaf te komen. Dat bleek niet makkelijk."Ik onderging veel pijnlijke ontharingsbehandelingen. Overal waar ik me liet laseren, ging ik weg met brandwonden." Toen ze uiteindelijk bij een goede laserbehandelaar terechtkwam, besloot ze om zelf in de business te stappen. Inmiddels heeft ze verschillende ontharingsklinieken die speciaal gericht zijn op vrouwen met een donkere huid. "Ik wil graag klaarstaan voor alle (jonge) meiden die tegen dezelfde problemen aanlopen als ik vroeger."
Ze is trots op wat ze heeft bereikt: "Aan alle meiden die vroeger rotopmerkingen maakten geef ik een dikke middelvinger."
foto: Privéfoto
Esmilia helpt nu anderen van hun ongewenste beharing af
Je bent niet alleen
Wat kun je nou het beste doen als je gepest wordt? Esmilia, Roy en Shayan geven alle drie aan dat het belangrijk is om hulp te zoeken. "Ik was best wel een binnenvetter destijds", zegt Shayan, "maar de tip die ik kan geven is: praat erover." Daarnaast wil hij dat iedereen weet dat je niet alleen bent en dat het niet aan jou ligt als je wordt gepest. Dat is ook iets dat hij probeert over te brengen in de tracks die hij maakt. "Ik weet zelf hoe het voelt, daarom gun ik het niemand."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -
Lees ook
FunX Beseft
Voel je je vermoeid en heb je nergens zin in? Grote kans dat het komt door je dopamine levelFunX Beseft
Hoe lastig het is als je bijna niks lust: "Mensen doen er lacherig over"FunX Beseft
Gwen en Lianne hadden obsessie met gezond eten: "Ik vermeed alle sociale gelegenheden"FunX Beseft
Josephine raakte dakloos op haar 23e: "Het kan in deze tijd iedereen overkomen"