Jordi (25): "Mannen zoeken niet makkelijk hulp bij mentale problemen"
- News
- Jordi (25): "Mannen zoeken niet makkelijk hulp bij mentale problemen"
"Er wordt weinig gepraat over mentale problemen onder mannen. Dat komt onder andere door het traditionele beeld dat er heerst over hoe mannen zouden moeten zijn: stoer, dominant en zelfstandig. Velen zoeken daarom niet makkelijk hulp, omdat ze denken dat ze het zelf wel kunnen oplossen of omdat ze hun problemen bagatelliseren. Ook het homofobische denkbeeld speelt hierbij een rol bij een deel van de mannen: als je over emoties zou praten, zou je gay zijn, in een negatieve zin. Daarnaast is er een gebrek aan kennis over mentale gezondheid onder mannen. Daardoor wordt er nog minder over gepraat.
In m'n eerste studiejaar zat ik in de knoop met mezelf. Achteraf bleek het een depressie, maar ook ik wilde geen hulp zoeken, omdat ik dacht dat ik het zelf wel aankon. Dat is wel ironisch, aangezien ik zelf toegepaste psychologie studeer. Ik dacht dat ik me aanstelde en vond dat ik me gewoon wat moest 'vermannen'.
Met vrienden sprak ik er alleen vaag en in het algemeen over. Ik analyseerde het zonder er met gevoel over te vertellen. Maar ik had destijds een hele hechte klas, waarin ik mede dankzij m'n mentor leerde om me open te stellen naar anderen. Ik dacht dat zij, als mede-psychologiestudenten, ook wel wat empathischer zouden zijn dan bijvoorbeeld m'n vrienden. Toen ik het met m'n vrienden ging bespreken, bleek echter dat zij me ook gewoon begrepen of zelfs hetzelfde hadden meegemaakt. Daardoor voel je je een stuk minder eenzaam. Door het te bespreken, wordt het normaler. Iedereen struggelt wel ergens mee.
Uit cijfers weet ik dat mannen toch maar weinig hulp zoeken bij psychische problemen. Tegelijkertijd ken ik ook de hoge cijfers wat betreft stress en depressies bij studenten. Mannelijke studenten lijken me daarom een kwetsbare groep en daarom besloot ik namens de organisatie Emancipator voor m'n scriptie onderzoek te doen naar hoe mannelijke studenten gemotiveerd kunnen worden om hulp te zoeken bij mentale problemen.
M'n enquête is mede dankzij de aandacht van Tim Hofman en andere bekende mensen en partijen veel ingevuld. Die berg aan resultaten ga ik nu verwerken, maar wat ik al zie, is dat driekwart van de mannelijke studenten aangeeft dat rolmodellen zouden helpen bij het bespreekbaar maken van mentale problemen.
Eigenlijk was m'n vragenlijst alleen bedoeld voor mannelijke studenten uit Amsterdam, maar ook jonge mannen uit andere steden vulden 'm in. Ze zeiden dan: 'Ik studeer heel ergens anders, maar vond het zo'n belangrijk onderwerp'. Verder heb ik alleen maar positieve reacties gekregen. Ik hoorde dan bijvoorbeeld: 'Wat tof dat je je hiervoor inzet, dat geeft hoop'. Ook professionals, zoals hulpverleners, gaven aan dat ik goed bezig was en boden aan om hulp en advies te geven.
Ik weet nog niet precies hoe, maar ik zou me hier later wel meer voor willen inzetten. Ik merk nu nog meer hoe belangrijk het onderwerp is en dat motiveert me. Voor nu hoop ik natuurlijk dat ik met mijn scriptie slaag, maar vooral dat mentale problemen onder mannen beter bespreekbaar worden. Dat is nu al wel een beetje gelukt, al hoop ik dat het niet bij een weekje media-aandacht blijft, maar dat het iets blijvends wordt. We moeten van dat taboe en de schaamte af."
Close Up
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Lees ook
Entertainment
Nesim deelt openhartige post over mentale gezondheid: "Zit niet lekker in mijn vel"FunX
Bizzey openhartig over depressie: "Ik heb aan zelfmoord gedacht"FunX Beseft
Mannentranen als meme: onschuldig grapje of kwalijk stereotype?FunX
Black Men Talk leert zwarte mannen om over hun gevoelens te praten