Al (26): "Een vmbo-advies betekent niet dat je de uni niet kunt halen"
- News
- Al (26): "Een vmbo-advies betekent niet dat je de uni niet kunt halen"
"Van jongs af aan was het mijn droom om aan de universiteit te studeren. Ik was ontzettend fantasierijk en kende zoals ieder kind geen limiet. Zo wilde ik professor worden, zodat ik robots kon maken die mijn moeder zouden helpen bij het huishouden. Mijn droom spatte uiteen toen ik in groep 8 een lager studieadvies kreeg dan ik had verwacht. Ik moest naar het vmbo en was ontzettend teleurgesteld in mezelf, omdat ik wist dat ik meer in me had.
Ik keek er echt tegenop om naar de brugklas te gaan en dacht: hoe ga ik ooit m'n droom waarmaken? Gelukkig was mijn moeder ontzettend supportive. Ze bleef altijd positief, waardoor ik in mezelf bleef geloven. Mijn zorgen veranderden als het ware in motivatie. Ook had ik een ontzettende bewijsdrang, wat ervoor zorgde dat ik via het havo en het hbo opklom naar de universiteit. Als ik erop terugkijk, was de grootste uitdaging niet het verschil in niveau, maar hoe proactief je moet zijn.
Uiteindelijk kwam mijn droom na vijftien jaar uit en behaalde ik onlangs mijn masterdiploma aan de uni. Dat nieuws besloot ik via LinkedIn te delen, maar ik wilde in mijn post niet alleen zeggen van: 'Hoi, ik ben Al en ik ben blij dat ik mijn masterdiploma heb behaald'. Ik dacht juist van: nu gebruik ik dit moment om iets belangrijks aan te kaarten. Ik denk namelijk dat heel veel kids veel meer kunnen dan hen wordt wijsgemaakt.
Uit een onderzoek blijkt dat zo'n 98,5 procent van de jongeren met een vmbo-advies nooit een masterdiploma behaalt. Natuurlijk is dat niet iedereens ambitie, maar bedenk dat er ook veel kinderen tussen zitten die het leuk zouden vinden om door te leren en daar ook de capaciteiten voor hebben. Door zo’n schooladvies is de kans groot dat velen van hen worden ontmoedigd, waardoor ze uiteindelijk niet doen wat ze leuk vinden.
Waarom kinderen vaak lager ingeschat worden dan hun daadwerkelijke niveau is lastig om te beantwoorden. Naar mijn idee krijgen kids meestal niet het voordeel, maar juist het nadeel van de twijfel. Daar moet verandering in komen. Daarnaast is de wereld in de afgelopen vijftien tot twintig jaar ontzettend veranderd, maar het schoolsysteem is praktisch hetzelfde gebleven. Het moet meer passen bij de tijd van nu én bij de toekomst die nog komen zal. Hoe dat moet gebeuren, laat ik graag over aan de mensen die zich daar volledig in verdiepen. Maar één ding is duidelijk: het moet anders."
- Al Naji (26)
Close Up
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
Close-up
Bilal (14): "Ik geef kickbokslessen om jongeren fit te houden"Close-up
Jamie (24): "Ik had lange tijd niet door dat ik in een toxic relatie zat"Close-up
Debby (22): "Leven met psoriasis is heftig, maar ik heb het leren omarmen"Close-up
Lilo (22): "Door mijn uitsluiting als Jehova's getuige zie ik mijn familie al jaren niet"