Entertainment

Echte 'moordbroers' Menéndez woedend over Netflix-hitserie: "Vreselijke leugens"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Echte 'moordbroers' Menéndez woedend over Netflix-hitserie: "Vreselijke leugens"

De Amerikaanse broers Lyle en Erik Menéndez, die in 1996 tot levenslang werden veroordeeld voor de moord op hun ouders, zijn verontwaardigd over de Netflix-serie die over de moord is gemaakt. Ze spreken van 'verschrikkelijke en flagrante leugens'.

Hitserie over familie Menéndez

De serie, getiteld Monster: The Lyle and Erik Menéndez Story, behandelt de moord die op 20 augustus 1989 plaatsvond. Lyle en Erik schoten hun ouders, José en Kitty Menéndez, met hagelgeweren dood in hun huis in Beverly Hills. De broers beweerden aanvankelijk dat hun ouders waren vermoord door indringers terwijl zij zelf in de bioscoop naar Batman zaten te kijken.

Luxe leven

In de maanden na de moord leefden de broers op grote voet, waarbij ze dure horloges en sportauto’s aanschaften, luxe reizen maakten en zelfs een fulltime tennisleraar in dienst namen. Tijdens hun proces verdedigden de broers zich door te stellen dat ze uit zelfverdediging hadden gehandeld.

Seksueel misbruik familie Menéndez

Ze beweerden dat hun vader hen jarenlang seksueel misbruikte en dat ze in voortdurende angst leefden. Hun moeder zou hiervan op de hoogte zijn geweest maar nooit hebben ingegrepen. De aanklagers verwierpen dit verweer en stelden dat de broers enkel uit waren op de erfenis om hun luxe levensstijl te kunnen bekostigen.

Reactie Erik Menéndez

Erik Menéndez beschuldigt maker Ryan Murphy van het doelbewust verspreiden van leugens. "Ik kan niet geloven dat Ryan Murphy zo onzorgvuldig en naïef is met de feiten," schrijft hij. Volgens hem worden hij en zijn broer op een 'afschuwelijke en gemene' manier neergezet, en noemt hij het verhaal 'laster'. "Het personage Lyle is zo overdreven en belachelijk dat zelfs als het als fictie zou worden gepresenteerd, het saai en absurd zou zijn, net als een slecht geschreven pornodialoog."

Seksuele relatie ontkend

Na de release van de serie plaatste Tammi Menéndez, de vrouw van Erik, namens hem een verklaring waarin hij kritiek uit op Murphy. Twee jaar eerder maakte Murphy ook de spraakmakende Netflix-serie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. "Ik dacht dat we het hoofdstuk van de leugens en karaktermoord op Lyle hadden afgesloten, maar de karikatuur van Lyle in deze serie zit vol vreselijke onwaarheden."

Reactie Ryan Murphy

De verwijten lijken te slaan op een suggestie in Monster dat de broers een seksuele relatie met elkaar zouden hebben gehad, iets wat zij ontkennen. Ryan Murphy lijkt echter niet onder de indruk van de kritiek. "Ik vind het interessant dat hij een verklaring uitbrengt terwijl hij de serie nog niet gezien heeft. Hij zit in de gevangenis, dus ik weet zeker dat hij hem niet heeft bekeken. Hopelijk doet hij dat nog."

"60 tot 65 procent"

Murphy geeft aan dat "60 tot 65 procent" van de serie is gebaseerd op de verhalen van de broers zelf over het vermeende seksuele misbruik. "Daar zijn we zeer zorgvuldig mee omgegaan," voegt hij toe.

Ster advertentie
Ster advertentie