Entertainment

Moordbroers Menendez komen misschien vrij na nieuw bewijsmateriaal

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Moordbroers Menendez komen misschien vrij na nieuw bewijsmateriaal

In Los Angeles heeft een rechter besloten om de beruchte moordzaak tegen de Menendez-broers te heropenen. De zaak, die in de jaren '90 massale media-aandacht kreeg, leidde destijds tot levenslange gevangenisstraffen voor de broers.

De Menendez-broers

Lyle en Erik Menendez schoten in 1989 op jonge leeftijd hun ouders dood in hun luxueuze huis in Beverly Hills. De broers beweerden tijdens hun proces dat ze hun ouders uit zelfverdediging ombrachten, als reactie op "jarenlang misbruik" en constante angst. Ondanks hun verklaringen en hun poging om misbruik aan te tonen, werd het duo veroordeeld voor de dubbele moord, zonder de mogelijkheid op vervroegde vrijlating.

Nieuw bewijsmateriaal

Om welke nieuwe bewijzen het precies gaat, blijft voorlopig onbekend. Er zijn wel enkele aanwijzingen. Volgens BBC News zou er een brief zijn opgedoken waarin Erik Menendez in detail schrijft over het vermeende misbruik door zijn ouders. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de verklaring van een voormalig lid van de popgroep Menudo. Deze persoon stelt dat hij destijds werd misbruikt door Jose Menendez, de vader van Lyle en Erik. Jose Menendez was destijds een invloedrijke zakenman in de muziekindustrie, die ook betrokken was bij de platenmaatschappij waar Menudo een contract had.

Openbaar aanklager: geen nieuwe aanklacht wegens doodslag

De openbaar aanklager van Los Angeles, George Gascón, gaf tijdens een persconferentie aan dat er geen nieuwe aanklachten voor doodslag zullen komen. “De bestaande aanklachten en veroordelingen voor moord blijven ongewijzigd”, verklaarde hij. Hoewel Gascón aangaf dat er "duidelijk sprake was van een geplande moord", erkende hij dat het motief nooit volledig is begrepen. De herziening van de zaak kan wellicht meer inzicht geven in de beweegredenen van de broers.

Een van de meest populaire zaken in de VS

De veroordeling van de Menendez-broers in 1996 was het resultaat van een rechtszaak die nationale aandacht trok. In de eerste rechtszaak twijfelden juryleden over de schuld van de broers, wat leidde tot een mislukte veroordeling. Uiteindelijk werden de broers in een tweede proces schuldig bevonden, waarbij de aanklagers volhielden dat ze hun ouders enkel voor het geld hadden vermoord. De zaak werd door miljoenen Amerikanen live gevolgd en groeide uit tot een van de meest besproken misdaadzaken van die tijd.

Heropleving van de zaak door documentaires en media

De Menendez-zaak blijft een onderwerp van brede publieke interesse, mede dankzij recente media-aandacht. Netflix bracht dit jaar zowel een documentaire als een serie uit over de broers: Monster: The Lyle and Erik Menendez Story. Door de nieuwe bewijsmaterialen en de hernieuwde belangstelling, lijkt de vraag naar gerechtigheid voor Lyle en Erik Menendez opnieuw in de schijnwerpers te staan.

Ster advertentie
Ster advertentie