Wanneer is een mening discriminatie en geen vrijheid van meningsuiting?
- News
- Wanneer is een mening discriminatie en geen vrijheid van meningsuiting?
Vandaag is het de Internationale Dag van de Mensenrechten. In Nederland heb je bijvoorbeeld het recht om te zeggen wat je wilt, maar kán dat ook? Wanneer is jouw mening vrijheid van meningsuiting en wanneer is het discriminatie. Het ligt namelijk heel dicht bij elkaar. Tijdens de thema-uitzending van FunX in het gebouw van Amnesty International gingen FunX-dj Eva Cleven, luisteraars en Quirine Eijkman (College voor de Rechten van de Mens) met elkaar in discussie.
VRIJHEID VAN MENINGSUITING OF DISCRIMINATIE?
Mag je bijvoorbeeld zeggen: Ik wil geen homo voor de klas van mijn kind! FunX-luisteraar Coco: "Je mag het zeggen, maar of je het moet zeggen is een tweede". Een andere luisteraar, Sensie is overtuigd dat dit racisme is: "Seksuele geaardheid heeft geen invloed op het werk en hiermee worden mensen meteen uitgesloten van de arbeidsmarkt." Quirine Eijkman (College voor de Rechten van de Mens) is het hier mee eens: "Het is duidelijk dat er direct onderscheid wordt gemaakt. Tegenwoordig kan je op christelijke scholen niet meer zeggen dat je geen homoseksuelen aan wil nemen. De wet is namelijk gewijzigd."
CONTEXT
Ook in de app stroomden de reacties binnen en de telefoon stond roodgloeiend. Luisteraar Raki benadrukt dat uitspraken in context moeten worden geplaatst. Waar is het gezegd? Wat is de aanleiding? Quirine Eijkman is het niet helemaal eens met Raki: "Dat wordt zeker meegenomen, maar dat wil niet zeggen dat het geen discriminatie is. Ze legt uit dat je bijvoorbeeld tegen je dochter mag zeggen dat ze niet bij met een buitenlander thuis mag komen, maar als je dit bijvoorbeeld plaatst op een Facebookpagina van een Turkse gemeenschap kan dat discriminerend zijn. Voor één van de luisteraars is het verschil tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie heel duidelijk: "Vrijheid van meningsuiting stopt als daarmee iemand gekwetst wordt".