Rania (23) over RSF in Sudan: "Ze verbranden mensen levend"
- News
- Rania (23) over RSF in Sudan: "Ze verbranden mensen levend"
Momenteel sterven er miljoenen burgers door de machtsoorlog in Sudan. Fernando spreekt activiste Rania over de Rapid Support Forces (RSF) die de macht heeft in bepaalde delen van Sudan en over de gruwelijke misdaden die deze militaire groep pleegt tegen de bevolking. "Hele wijken zijn platgebrand", zegt Rania. Ze deelt ook hoe we Sudan het best kunnen steunen in deze moeilijke tijden.
El-Fasher
De gevechten in verschillende delen van Sudan hebben ervoor gezorgd dat veel mensen hun huizen moesten verlaten, wat heeft geleid tot een grote humanitaire crisis. Veel vluchtelingen en ontheemden zijn dus naar relatief veiligere plekken gekomen. Een van de laatste veilige plekken was de stad El-Fasher.
Rania vertelt aan Fernando dat de RSF de meest vreselijke dingen doen in El-Fasher. "Hele wijken zijn platgebrand, mensen zijn daar ook levend verbrand. Gisteren zag ik een video waarin een grote groep mannen in een kuil werd gegooid en vervolgens gedwongen werd hun eigen graf te graven." De militaire groep wilde zijn macht behouden en viel daarom de burgers aan in de laatste veilige plek die nog over was in de regio Darfur, legt ze uit.
Familie verloren
Als je in één keer dood wordt geschoten, heb je nog geluk, volgens Rania. "De RSF hebben als doel om je eerst zodanig te vernederen dat al je menselijkheid van je af wordt genomen en je dan pas te doden." De activiste heeft zelf ook familieleden verloren aan de oorlog in Sudan. De meest recente persoon die Rania heeft verloren is haar neef. "Hij was vanuit Saoedi-Arabië naar Sudan gegaan om voor het land te vechten. Hij werd toen neergeschoten en bloedde urenlang dood, omdat er geen hulp beschikbaar was."
Video niet beschikbaar
Help Sudan
Volgens Rania is het belangrijk om bewustzijn te blijven creëren bij mensen. "Veel mensen weten niet wat er aan de hand is in Sudan, omdat er weinig beelden vrij komen vanuit Sudan vanwege een internet blackout daar." Sinds juni 2024 liggen de internetdiensten in Sudan plat. De SAF en RSF gebruiken de internetblackout als een tactiek om elkaar te slim af te zijn en de macht te behouden. Dit verergert de humanitaire situatie voor de bevolking alleen maar, omdat zij moeilijker contact kunnen krijgen met familieleden. Daarbij kan er geen informatie verspreid worden via het internet van wat er in het land gebeurt, waardoor hulpdiensten zich niet goed kunnen voorbereiden. Verder werkt de internet blackout bewustwording voor de buitenwereld tegen.
Boycot VAE
Rania vertelt dat bewustwording creëren juist zo belangrijk is om het land te kunnen helpen. Om deze reden neemt zij ook deel aan de demonstratie aankomende vrijdag om 13:00 bij de Turfmarkt in Den Haag. De demonstranten eisen dat de oorlog stopt. Daarbij willen ze ook oproepen tot een boycot van de Verenigde Arabische Emiraten. "Mensen moeten weten dat de VAE de oorlog en de genocide in Sudan financiert. De VAE moet geboycot worden". Daarbij zegt Rania dat het ook belangrijk is dat er geld wordt gedoneerd. "We verwachten dat er meer dan twee miljoen mensen zullen overlijden door hongersnood." Om deze reden roept Rania mensen massaal op om te doneren aan Het Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen en Islamic Relief Canda.
Burgers zijn de dupe van een machtsoorlog in Sudan: "Mijn oom werd op straat neergeschoten"
Burgers zijn de dupe van een machtsoorlog in Soedan: "Mijn oom werd op straat neergeschoten"
Wat is er aan de hand in Sudan?
Al jarenlang heerst er grote onrust in Sudan. Het land heeft een geschiedenis van dictatorschap, armoede en honger. In 2018 besloot het volk zich te verzetten tegen oud-president Omar Al-Bashir. Hij onderdrukte het volk en maakte zich schuldig aan verschillende misdaden, zoals moord, verkrachting, marteling en genocide. "De bevolking ging in 2018 de straten op om vredig tegen het regime van Al-Bashir te protesteren. Hier reageerde de oud-president met veel geweld op. Zo werden demonstranten in rivieren gegooid, levend verbrand en uitgemoord", vertelt Rania in een eerder interview. De demonstranten bleven echter strijden voor een democratische leider en uiteindelijk werd Al-Bashir afgezet. "Er werd er een deal gesloten waarbij het leger de helft van de regering zou vormen, terwijl de andere helft werd uitgekozen door het volk. Na twee jaar zou het leger zich terugtrekken om een volledig democratische regering mogelijk te maken."
Deze afspraak werd alleen niet nagekomen door de legergroepen. "Het is belangrijk om te weten dat Sudan te maken heeft met twee legers. Zo heb je het officiële nationale regeringsleger (Sudanese Armed Forces) en de paramilitaire strijdmacht (Rapid Support Forces). Deze twee groepen waren samen aan de macht. Toen het verdrag dit jaar ten einde kwam, wilden zij beiden niet aftreden." Beide legers wisten zo de volledige macht te krijgen. "Hier ontstond alleen een groter probleem, omdat beide generaals individueel ook de volledige macht wilden hebben. Ze keerden zich toen tegen elkaar." Deze spanningen zorgden in april 2023 voor een officiële oorlog tussen de twee legers, waarbij het volk geen inspraak meer had.