FunX

Sihame neemt wraak op haar exposers: "We laten zien dat je als vrouw ook boos mag zijn"

foto: KRO-NCRV
  1. Newschevron right
  2. Sihame neemt wraak op haar exposers: "We laten zien dat je als vrouw ook boos mag zijn"

In de nieuwe rauwe serie Sihame, bedacht door Achmed Akkabi, het brein achter Mocro Maffia, is te zien hoe het leven van de 18-jarige Sihame is verwoest nadat er een seksvideo van haar is uitgelekt. Ze kan niet meer over straat zonder lastig te worden gevallen en besluit op gewelddadige wijze wraak te nemen op de jongens die haar dit hebben aangedaan. Shamira Raphaëla, die samen met Lisette Donkersloot de serie regisseerde, vertelt waarom het zo belangrijk is dat dit verhaal op deze manier wordt verteld.

Quote

Mannelijke personages mogen vaak geweld gebruiken, maar bij vrouwen is het op een bepaalde manier minder geaccepteerd. We willen laten zien dat je als vrouw ook boos mag zijn en over wraak mag nadenken.

Shamira

Taboe

Wat Sihame meemaakt in de serie is helaas gebaseerd op de realiteit: in zogeheten exposegroepen op Telegram worden al jarenlang (naakt)beelden en persoonsgegevens van mensen - meestal jonge vrouwen - online gedeeld om hen te 'exposen', met alle gevolgen van dien. Voorafgaand aan het maken van de serie hebben Achmed Akkabi en de scenarioschrijvers hier veel research naar gedaan. "Later in de serie zit ook een verhaallijn die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal", vertelt Shamira. "Heel veel jongeren hebben ermee te maken, al vanaf hele jonge leeftijd. Het is zo'n taboeonderwerp en er hangt zoveel schaamte omheen, dus we dachten dat zo'n serie een goede manier is om het gesprek op gang te brengen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook vrouwen mogen boos worden

Shamira vertelt dat Achmed op het idee voor Sihame is gekomen doordat hij na Mocro Maffia veel dm's kreeg van mensen die vroegen om een titel met een sterke vrouwelijke hoofdpersoon. "We missen in de tv-wereld krachtige vrouwen - zeker van kleur - als rolmodellen om naar op te kijken", aldus Shamira.

Bovendien was het voor de regisseurs belangrijk om dit verhaal vanuit het perspectief van een vrouw te vertellen zonder dat zij enkel als slachtoffer wordt afgebeeld. "Vrouwen wordt altijd geleerd dat je je moet schamen en dat je de lieve vrede moet bewaren", vertelt Shamira. "Wij vonden het belangrijk om te laten zien dat je als vrouw ook boos mag zijn, over wraak mag nadenken en je macht terug mag pakken. Op tv en in films zien we dat vaak bij mannelijke personages: die mogen geweld gebruiken, maar bij vrouwen is het op een bepaalde manier minder geaccepteerd. Daar willen we graag verandering in brengen."

Gewelddadig

Wie de eerste aflevering al heeft gezien, weet dat het er heftig aan toegaat in Sihame. Er is veel agressie en geweld te zien in de serie en dat is een bewuste keuze. "We wilden een statement maken: niet subtiel, maar 'in your face'. Juist omdat het thema zich in de taboesfeer bevindt", vertelt de regisseur. "Sihame gaat in de serie superver en we willen natuurlijk niet dat meisjes letterlijk in haar voetsporen treden, maar ik denk wel dat dit de manier is om het probleem aan de kaak te stellen. De afleveringen zijn heftig ja, maar echt te maken krijgen met exposen is ook heftig. Daarom wilden we het zeker niet sugarcoaten."

Quote

Een jongen zei tegen een van de acteurs: 'Ik moest gelijk denken aan zo'n Telegramgroep waar ik in zat. Echt faya eigenlijk, ik heb gelijk die app verwijderd.'

Shamira

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ahlaam in de hoofdrol

Ahlaam Teghadouini speelt de hoofdrol van Sihame in de serie en heeft zich daarvoor goed moeten voorbereiden, zo vertelt ze bij Start met Fernando. "Ik heb me verdiept in wat exposing is. Er zijn immens veel van die exposepagina's en meisjes en vrouwen die daarmee te maken krijgen. Verder heb ik veel tijd besteed aan Sihame een leven geven, nog voor het verhaal dat jullie zien. Dus bijvoorbeeld: hoe is ze opgegroeid en wat is haar lievelingseten?"

Toen ze auditie kwam doen, waren Shamira en de andere regisseur er meteen van overtuigd dat Ahlaam geschikt was voor de rol. "Ze heeft een bepaalde uitstraling en natuurlijke stoerheid", aldus Shamira. "Ze draagt die rol heel krachtig en we hebben haar bijna niet hoeven regisseren."

Ahlaam Teghadouine en Hamza Othman over nieuwe dramaserie Sihame

Heftige rol

Na het opnemen van de serie moest Ahlaam de rol wel even van zich afschudden. Er zitten scènes in die pittig zijn om te spelen, bijvoorbeeld die waarin Sihame wordt aangerand. "Ik ben als vrouw al tienduizend keer lastiggevallen en dan is het eng om dat opnieuw te beleven", vertelt de actrice. "Gelukkig zijn er dan mensen op de set die je een knuffel komen geven en laten weten dat je veilig bent."

Ook voor tegenspeler Hamza Othman, met wie Ahlaam een goede connectie had op de set, was het een intense ervaring. Hij speelt Sihame's vriendje, die hun seksfilmpje lekt. "Dit is de heftigste rol die ik heb moeten spelen", vertelt hij. "Ik moest sympathie hebben voor die gast die alle meisjes exposet."

'Te weinig over gepraat'

Hoe heftig het ook was, Ahlaam en Hamza vinden het belangrijk om dit verhaal te vertellen om zo de impact van shamen en exposen te laten zien. "Het is een maatschappelijk probleem waar niet genoeg over wordt gepraat", aldus Hamza, die door het maken van de serie heeft ingezien hoe ernstig het is. "Je moet het gewoon niet doen en er goed over nadenken hoe het is als dit je overkomt."

Ahlaam en Hamza over 'Sihame: "Exposing is een maatschappelijk probleem"

Impact

Er is pas één aflevering op tv uitgezonden, maar wat betreft Shamira is het mooiste compliment over de serie nu al binnen. Een van de acteurs ontving namelijk een berichtje van een jongen die door de serie aan het denken was gezet en na het kijken zei: "Ik moest gelijk denken aan zo'n Telegramgroep waar ik in zat. Echt faya eigenlijk, ik heb gelijk die app verwijderd." Hij was tot inzicht gekomen dat je ook als omstander in dat soort chatgroepen bijdraagt aan het probleem. "Daar doe je het voor", aldus Shamira.

Representatie

Naast Ahlaam en Hamza zijn er in Sihame veel nieuwe acteertalenten te zien, met name jonge acteurs van kleur. Een bewuste keuze, zo vertelt Shamira. "Het gaat erom dat het filmlandschap meer divers wordt en dat verhalen vanuit verschillende perspectieven verteld worden. En dat acteurs dus ook een goede representatie zijn van wie wij zijn in Nederland."

Als gevolg daarvan ontvangt Shamira nu veel berichtjes van meiden die ook in zo'n serie willen spelen. "Als je jezelf terugziet op tv word je geïnspireerd om wellicht ook die kant op te gaan. Het laat zien hoeveel ambitie er is onder jongeren. Er wordt vaak gezegd 'we kunnen ze niet vinden', maar ze zijn er echt wel. Representatie doet ertoe."

Meer vrouwelijk perspectief

Shamira hoopt dat de positieve eerste reacties op Sihame mensen doet beseffen dat er veel behoefte is aan dit soort verhalen met sterke vrouwelijke hoofdrollen. Dat is iets waar ze in haar werk aan wil bijdragen. "Het vrouwelijke perspectief is tot op heden gewoon ondergerepresenteerd en de verhalen worden vooral verteld vanuit een wit, mannelijk en heteronormatief perspectief. Dus ik maak met mijn werk bewuste keuzes in wat ik wil vertellen."

Gelukkig ziet ze dat er steeds meer ruimte is voor dat vrouwelijke perspectief. "Niet per se omdat die gegeven wordt, maar omdat we die ruimte zelf aan het claimen zijn. Ze kunnen niet meer om ons heen."

Sihame is elke zondag om 20.15 uur te zien op NPO 3. Afleveringen terugkijken kan op NPO Start.

Hulp bij online shaming of exposing

Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Stop shaming

Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!

Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.

Ster advertentie
Ster advertentie