Laura heeft continu tics door Tourette: "Het is heel erg vermoeiend"
- News
- Laura heeft continu tics door Tourette: "Het is heel erg vermoeiend"
Als je denkt aan iemand met het syndroom van Gilles de la Tourette, denk je waarschijnlijk aan iemand die de hele dag oncontroleerbaar loopt te vloeken. In werkelijkheid komt dit maar heel weinig voor en uit Tourette zich vooral in andere tics, zoals constant je keel schrapen of met je hoofd schudden. Laura heeft Tourette en vertelt in de FunX Mental Health Podcast wat voor impact dit op haar leven heeft: “Het loopt als een rode draad door mijn leven en heeft me op goede en slechte manieren gevormd.”
#81 - Tourette - "Het is heel vermoeiend met zo'n chaos in mijn hoofd" - FunX Mental Health Club
Niet te stoppen
Laura kampt al sinds haar derde met tics. Het begon met het continu ophalen van haar neus. “Mijn ouders zeiden: ‘Stop er nou eens mee!’, maar ik kon er echt niet mee stoppen.” Ze begreep niet waarom haar omgeving dacht dat ze haar tics bewust deed. “Iedere tic was een faalervaring. Ik dacht: andere mensen doen dat niet en ik wel en dat is verkeerd.”
Na verloop van tijd ontwikkelde Laura steeds meer tics. Op een bepaald moment kon ze niet meer stoppen met het wegdraaien van haar ogen, wat haar uiteindelijk leidde naar een specialist op het gebied van Tourette. "Toen hij de diagnose stelde, voelde het als een enorme opluchting", vertelt ze. "Het was zo'n opluchting omdat ik besefte dat ik niet gek was." Op dat moment zat Laura in groep 7 en ze was opgelucht dat ze eindelijk aan haar klasgenoten kon uitleggen wat er met haar aan de hand was en dat ze op zoek kon gaan naar mensen die hetzelfde meemaakten.
Wat is Tourette?
Veel mensen hebben wel eens een tic, maar wanneer kun je nu echt spreken van het syndroom van Gilles de la Tourette? Gedragstherapeut en tic-expert Jolande legt uit: “Onschuldige tics komen heel veel voor. Een groot percentage van de kinderen heeft wel eens een tic, maar vaak gaat het over.” Blijft de tic langer dan een jaar hangen, dan kun je spreken van een tic-stoornis.
Om echt te spreken van Tourette moeten de tics daarnaast begonnen zijn vóór je 18e en moet je zowel met beweeg- als geluidstics kampen. “Veel voorkomende geluidstics zijn keel schrapen, kuchen, neus ophalen en dat soort dingen. Bij beweegtics kun je denken aan hoofd schudden, ogen knipperen, armbewegingen, nekbewegingen. Eigenlijk kan het hele lijf daarin meedoen.”
Hoe Tourette precies ontstaat, is niet duidelijk. Vaak zie je wel een erfelijke component, maar dit is niet noodzakelijk. Hoewel klachten kunnen toenemen als er sprake is van spanning, is het niet zo dat stress de tics echt kan veroorzaken.
Fysiek en mentaal
Momenteel kampt Laura nog steeds met verschillende tics die voornamelijk met het aanspannen van haar spieren te maken hebben, zoals het naar achter gooien van haar nek. “Ik ben eigenlijk de hele dag bezig met sporten.” Maar Laura heeft niet alleen last van fysieke symptomen: er komt ook een groot mentaal aspect bij Tourette kijken. “We hebben het alleen over tics gehad, maar ik ben ook gevoelig voor prikkels, heb dwanggedachten, slaapproblemen en nachtmerries”, zegt Laura. “Het is heel erg vermoeiend.”
Chaos
Laura vertelt dat het bij haar eigenlijk altijd wel een chaos in haar hoofd is. Zo is ze continu aan het piekeren. “En dan extreem veel meer dan wat anderen misschien als piekeren kennen.” De overpeinzingen zorgen ervoor dat Laura vaak met hele negatieve en sombere gedachtes rondloopt. “Ik kan mezelf – zonder moeite – in een halfuur een paniekaanval aanpraten.”
Tegelijkertijd heeft Laura zogenaamde flitsgedachten: “Als ik over het perron loop, zie ik mezelf voor de trein springen.” Zulke gedachtes komen bij heel veel mensen – met en zonder Tourette – voor, vertelt gedragstherapeut Jolande. “Maar mensen zonder Tourette denken: dat doe ik toch niet. Dus die schrikken niet. Iemand met Tourette wel. Die denkt: straks ga ik het nog echt doen ook.” Jolande legt uit dat mensen met Tourette hun impulsen moeilijk kunnen beheersen. “Bij mensen met Tourette is de rem soms zoek.”
Europese Tourettedag
Vandaag op 7 juni is het Europese Tourettedag en wordt er meer herkenning en begrip voor het syndroom gevraagd. Dit jaar staat Tourettedag in het teken van het je niet laten beperken. Laura weet als geen ander hoe moeilijk het is om in deze maatschappij mee te draaien met Tourette. “Hoe ga je om met leven in een wereld die niet voor jou is ingericht? Waarbij iedereen verwacht dat je op half 9 op school bent, terwijl je pas om 3 uur ’s nachts in slaap valt?” Daarnaast vond Laura het als puber heel lastig om zich anders dan anderen te voelen, terwijl ze niks liever wilde dan 'erbij te horen'.
Taboes doorbreken
Inmiddels weet Laura steeds beter hoe ze met Tourette moet omgaan en begeleidt ze anderen in dit proces. Ze is dan ook heel open over haar leven met Tourette. Zo probeert ze taboes te doorbreken en vooroordelen de wereld uit te helpen. Dat is nog hard nodig, vindt ook Jolande, want er bestaan nog te veel misverstanden over Tourette. “Als mensen weten wat het is, gaat het geheimzinnige eraf.”
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Zelfmoordpreventie
Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.
Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.
Lees ook
FunX
Youri (25) heeft OCD: "Ik maak foto’s van mijn vuilniszak voordat ik die weggooi"FunX
Dinesh (27) werkte op een witte werkvloer: "Ik moest een masker dragen"FunX
Stevland zet zich met stichting Black Men Talk in voor betere mentale gezondheid: "Stap naar therapie is moeilijk"FunX
Chissola (27) keerde na trauma terug in de maatschappij: "Ik werd depressief"