FunX

Kelly kreeg spijt van haar abortus: "Ik wilde mijn partner niet kwetsen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Kelly kreeg spijt van haar abortus: "Ik wilde mijn partner niet kwetsen"

Als je ongewenst zwanger raakt, sta je voor een lastige keuze. Wil je de zwangerschap tot stand laten komen of niet? De keuze die je maakt, kan impact hebben op je mental health. Kelly (32) weet hier alles van. Zij onderging een abortus, maar kreeg spijt. Samen met Tannaz en Eline, specialist op gebied van ongewenste zwangerschap, gaat ze in de FunX Mental Health Club-podcast het gesprek aan over hoe abortus impact kan hebben op je mentale gezondheid.

Quote

Ik zat in een tweestrijd: eigenlijk wilde ik het houden, maar ik wilde mijn toenmalige partner ook niet kwetsen.

Kelly

Tweestrijd

Twee jaar geleden raakte Kelly onbedoeld zwanger, waarna ze voor een moeilijke keuze stond. "Ik ben een persoon die zich vaak bezighoudt met andermans gevoelens, in plaats van met die van mezelf. Dat is de reden waarom ik heb gekozen voor een abortus, terwijl ik daar zelf niet achterstond." Kelly's toenmalige partner wilde namelijk dat zij de zwangerschap zou laten afbreken.

"Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, heb ik twee weken lang gehuild. Ik zat in een tweestrijd: eigenlijk wilde ik het houden, maar ik wilde mijn toenmalige partner ook niet kwetsen." Deze tweestrijd legde ze uit aan de vader van haar kind, maar hij wilde er niets van weten. "Hij zei dat we van tevoren hadden afgesproken dat ik een abortus zou ondergaan, wanneer ik ongewenst zwanger zou raken. Maar die keuze was niet meer zo makkelijk toen ik daadwerkelijk zwanger was."

Piekeren

Volgens Eline Dalmijn, Manager Ongewenste Zwangerschap bij Fiom, kan een ongewenste zwangerschap op verschillende manieren impact hebben op je mentale gezondheid. "Het feit dat je een ingewikkelde keuze moet maken, levert veel stress op. Zo kun je gaan piekeren, wat ertoe kan leiden dat je niet goed slaapt."

Niet alleen in de periode dat je moet nadenken over een eventuele abortus kun je last hebben van mentale klachten, ook de periode na een abortus kan zwaar zijn. "Dat is vooral bij mensen die niet achter hun keuze staan of nog twijfelen. Zij kunnen te maken hebben met sombere gevoelens, schaamte, spijt en verdriet."

Quote

Het is jouw lichaam en dus jouw keuze.

Eline Dalmijn

Jouw lichaam, jouw keuze

Je wordt niet in je eentje zwanger. Daar is altijd een partner bij betrokken die ook een idee of gevoel heeft waar je rekening mee wilt houden. Ook kunnen je ouders of andere mensen in je omgeving een mening vormen en willen dat je de zwangerschap afbreekt of juist voortzet. "In dat geval kun je steun zoeken bij iemand die wat verder van je staat en geen gevoelens heeft bij je keuze. Denk aan een tante, een buurvrouw, een vriendin, een mentor van je opleiding of gewoon je huisarts. Uiteindelijk is het toch jouw lichaam en dus jouw keuze", aldus Eline.

Andermans mening

Kelly heeft vooral gepraat met haar moeder, haar broer en haar beste vriendin. "Ze willen natuurlijk het beste voor me, maar ze staan ook heel dichtbij me, waardoor ze een eigen mening hadden gevormd." Om een onafhankelijk advies te krijgen, besloot Kelly haar huisarts te bellen. Die vertelde haar om vooral aan zichzelf te denken en andermans mening naast zich neer te leggen. Toch is dit niet helemaal gelukt.

Quote

In paniek ben ik gaan zoeken op het internet, waar ik erachter kwam dat er enkele dokters in Nederland zijn die een zogenaamde 'spijtpil' voorschrijven.

Kelly

Spijtpil

Kelly besloot naar een abortuskliniek te gaan, waar ze abortuspillen meekreeg. Vlak nadat ze er een had genomen, raakte ze in paniek. Eigenlijk wilde ze dit niet. "In paniek ben ik gaan zoeken op het internet, waar ik erachter kwam dat er enkele dokters in Nederland zijn die een zogenaamde 'spijtpil' voorschrijven. Ik besloot ervoor te gaan."

Abortus niet terug te draaien

Volgens Eline is de spijtpil niet goedgekeurd door artsen en apothekers en is voorzichtigheid dan ook geboden. "Dat medicijn is niet een gangbaar middel om in te zetten. Voor de luisteraars is het dan ook belangrijk om te weten dat een abortus eigenlijk niet terug te draaien is. Juist daarom is het belangrijk om bij een onbedoelde zwangerschap goed de tijd te nemen om na te denken over je keuze."

Meer weten over Kelly's verhaal? Luister de podcast. - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie