Dinesh had woedeaanvallen: "Ik kreeg het heel warm, van mijn tenen tot mijn keel"
- News
- Dinesh had woedeaanvallen: "Ik kreeg het heel warm, van mijn tenen tot mijn keel"
Iedereen is af en toe een keer boos. Maar wat nou als je jouw emoties niet meer de baas kunt zijn en je moet dealen met woedeaanvallen? De 27-jarige Dinesh kan hierover meepraten. Sinds kleins af aan kampt hij namelijk al met woedeuitbarstingen. Samen met life coach Chourouk schoof hij aan bij de Mental Health Club om met Tannaz te praten over hoe woedeaanvallen impact hebben op je mentale gezondheid en hoe je het beste je woede kunt beheersen.
Liever luisteren? - FunX Mental Health Club
Opgekropte emoties
Al op de basisschool had Dinesh last van woedeaanvallen. Hij werd namelijk gepest en had het thuis niet altijd even makkelijk. "Ik kropte veel op en daardoor kon ik plotseling heel kwaad worden. Stel dat ik op maandag ruzie heb gehad thuis, dan ben ik op dinsdag en woensdag sowieso minder vrolijk. Vervolgens heb ik op vrijdag een akkefietje met de leerkracht, waarna ik helemaal uitbarst. Eigenlijk gaat het om iets heel kleins, maar alle opgekropte emoties van de afgelopen week komen naar boven. Dat akkefietje was eigenlijk een druppel die de emmer deed overlopen."
Verschil 'gewone' boosheid
Volgens life coach Chourouk kan iedereen wel eens te maken krijgen met boosheid. Wanneer iemand iets tegen je zegt wat je niet leuk vindt bijvoorbeeld, kun je dat laten merken door te zeggen dat je dat niet tof vindt.
Bij een woedeaanval explodeer je echter zodanig dat je zelf niet meer kan plaatsen waarom je eigenlijk zo boos wordt. "En dat is het verschil met een normale boze reactie. Vaak komt dat doordat er opgekropte emoties in het spel zijn. Wanneer je vervolgens wordt getriggerd, ontplof je", aldus Chourouk.
Sommige mensen hebben nooit thuis geleerd hoe ze met emoties moeten omgaan.
Trigger
Dinesh herkent zich in de beschrijving die Chourouk geeft. "Zo’n trigger kan iets heel kleins zijn, terwijl het je onbewust doet denken aan een grotere situatie uit het verleden. Denk aan een moment dat iemand over je grenzen heenging." Chourouk vult aan dat boosheid op zich geen rare emotie is. Het beschermt je om niet gekwetst te worden.
Boosheid wordt pas een probleem als het zich voordoet op ongepaste momenten en op ongepaste manieren. "Sommige mensen hebben nooit thuis geleerd hoe ze met emoties moesten omgaan. Die emoties moeten er een keer uit en dat kan op de meest random momenten naar boven komen. Dat is dan in de vorm van een woedeaanval en dan heb je er geen controle meer over."
Tijdens een woedeaanval begin ik te trillen, te stotteren en kan ik niet uit mijn woorden komen.
Heet hoofd
Bij een woedeaanval heb je dus geen controle meer over je emoties. Maar hoe ziet zo'n woedeaanval eruit? Dat is voor iedereen anders, Dinesh voelt vooral alle emoties tegelijkertijd. "Ik krijg het heel warm, van mijn tenen tot mijn keel. Vervolgens krijg ik bijna letterlijk een heet hoofd. Ik begin te trillen, te stotteren en kan niet uit mijn woorden komen.
Als ik wel uit mijn woorden zou komen, zou ik waarschijnlijk schreeuwen en schelden. Dat wil ik echt niet, dus ik zorg dat ik stil ben. Ik sluit mijn ogen om geen prikkels meer te krijgen en vraag mezelf: 'Ga je weer als een klein kind reageren of ga je als een volwassen man handelen?' Dat helpt meestal wel."
Stress leidt tot gevaarlijke ziektes
Het opkroppen van emoties is niet alleen een probleem omdat het kan leiden tot woedeaanvallen, volgens Chourouk kan het ook andere nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben. "Je raakt mentaal oververmoeid omdat je brein constant aan het nadenken is over bepaalde situaties. Niet praten over wat je dwarszit kan veel energie kosten."
"Daarnaast triggert het opkroppen van emoties en boosheid het stofje cortisol: een stresshormoon. Overmatige aanmaak van cortisol kan vergaande gevolgen voor je lichaam hebben. Zo bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat het bepaalde ziektes in je lichaam kan creëeren en activeren, zoals kanker", aldus Chourouk.
Ik deed mijn vrouw veel pijn door hoe ik reageerde. Het ging ten koste van onze relatie.
Relatie
Gelukkig kropt Dinesh zijn gevoelens niet meer zoveel op als vroeger. Hoe dat kan? Hij is verliefd geworden. "Ik merkte dat ik mijn vrouw veel pijn deed door hoe ik reageerde. Ze merkte aan me dat ik vaak 'on edge' was en dat ik tijdens discussies ineens knapte. Aan het einde van die discussie zei ik dan weer sorry, omdat ik zelf ook wist dat ik onterecht tegen haar tekeer was gegaan. Op een gegeven moment zei ze dat het niet langer zo kon, want het ging ten koste van onze relatie. Ik was het daarmee eens en ben toen hulp gaan zoeken."
Geen 'quick fix'
Er is geen quick fix voor woedeaanvallen. Vaak zijn er onderliggende problemen die niet meteen duidelijk zijn. Juist daarom denkt Chourouk dat therapie belangrijk kan zijn. Zo heeft ze een format ontwikkeld waarmee je kunt uitzoeken waar de woedeaanval vandaan komt. "Elke keer als je zo’n aanval hebt gehad, ga je het lijstje met vragen af. Zo wordt het steeds iets duidelijker wat je triggers zijn en waar je aan kunt werken. Op een gegeven moment zal je waarschijnlijk inzien dat het misschien helemaal niets met die specifieke gebeurtenis te maken had, maar dat je al langer ergens mee liep."
Dinesh heeft ook therapie gehad en heeft daar veel geleerd over waarom hij reageert zoals hij reageert. "Ik heb geleerd hoe ik met situaties moest omgaan en heb ook EMDR behandelingen gevolgd. Sindsdien zijn mijn woedeaanvallen helemaal uitgebleven en ben ik best wel zen. Dat is nu twee jaar zo."
Ademhalingsoefening
Chourouk geeft een tip aan luisteraars die ook te maken hebben met woedeaanvallen en er eentje voelen opkomen. "Op het moment dat je een uitbarsting voelt komen, kun je een vierkantje tekenen." Dat kan met pen en papier, maar ook met je vingers op je knie. "Bij elk streepje adem je in en bij het volgende streepje adem je uit. Dat geeft even wat ruimte om je op iets anders te concentreren, waardoor je boosheid kan afnemen."
Bewustwording
Stel, je hebt ook last van woedeaanvallen en je wil er vanaf. Wat is dan de eerste stap? Volgens Dinesh begint het bij bewustwording. "Daarna pas kun je hulp zoeken. Anders gaat je ego je in de weg zitten. Wanneer je hulp zoekt, krijg je vervolgens de tools om zelf aan de slag te kunnen gaan." Tot tien tellen bijvoorbeeld klinkt misschien zweverig, maar voor Dinesh werkt het heel goed. "Ik heb het wel lang moeten oefenen, bijvoorbeeld in het verkeer."
'Grote sterke man?'
Volgens Chourouk wordt er in sommige culturen verwacht dat je als man geen zachte emoties mag tonen. "Je mag niet zeggen dat je gekwetst bent en je moet altijd die grote sterke man zijn." Dinesh heeft een duidelijke mening over die verwachtingen. "Dat taboe laten we ergens in de jaren negentig. We gotta change this world together." Dinesh heeft dan ook een boodschap voor de luisteraars die ook dealen met woedeaanvallen. "Ga hulp zoeken. Wees er niet bang voor, het is niets raars. Kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf: Je bent het waard om te healen."
Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.
Lees ook
FunX
Sarra (26) groeide op tussen twee culturen: "Ik wist niet meer wie ik was en wat ik wilde"FunX
Youri (25) heeft OCD: "Ik maak foto’s van mijn vuilniszak voordat ik die weggooi"FunX
Dorien over haar sociale angst: "Ik was constant bang voor de mening van anderen"FunX
Ramin over zijn coming-out: "Waarom continu een masker ophouden?"