Chissola (27) keerde na trauma terug in de maatschappij: "Ik werd depressief"
- News
- Chissola (27) keerde na trauma terug in de maatschappij: "Ik werd depressief"
Iedereen kan te maken krijgen met een burn-out, depressie of andere traumatische ervaringen die impact hebben op je mental health. In de Mental Health Club-podcast sprak Tannaz met Chissola (27). Zij heeft vanwege een hersenaandoening een trauma en mentale klappen opgelopen. Samen met lifecoach Chourouk gaan ze in gesprek over hoe terugkeren in de maatschappij na een trauma impact kan hebben op je mentale gezondheid.
#42 - Hoe kan ik na mentale klappen zo goed mogelijk terugkeren in de maatschappij? - FunX Mental Health Club
Al het positieve in mijn leven was verdwenen.
Geen dag zonder pijn
Door de hersenaandoening Idiopatische Intracraniële Hypertensie (IIH) heeft Chissola te maken met een verhoogde druk in haar hersenen. "Ik kan me geen dag zonder pijn voorstellen." Zo heeft Chissola last van verschillende soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine aanvallen en de pijn die ze door IIH ervaart. Door haar aandoening ging op een gegeven moment ook haar zicht achteruit en had ze te maken met krachtverlies in haar benen, waardoor ze met krukken moest lopen. "Ik had een hele leuke baan, maar die kon ik niet meer doen. Al het positieve in mijn leven was verdwenen."
Vergeet niet te rouwen
Volgens lifecoach Chourouk is het na een ingrijpende levensgebeurtenis belangrijk om te rouwen. "Mensen vergeten vaak om de tijd te nemen om te beseffen dat ze iets in hun leven hebben meegemaakt wat ze een plekje moeten geven. Misschien zal het nooit meer hetzelfde zijn of misschien ben je als persoon veranderd." Pas na zo'n rouwproces kan je volgens Chourouk weer met een gezonde mindset terugkeren in de maatschappij.
Ook vertelt Chourouk dat het belangrijk is om jezelf een aantal essentiële vragen te stellen voordat je terugkeert in de maatschappij: "Wil je precies hetzelfde doen als voor de gebeurtenis of ben je als persoon zodanig veranderd dat je andere dingen belangrijk vindt in het leven?"
Als je echt vooruit wil in het leven, moet je de tijd nemen om te reflecteren over hoe je je voelt en wat je van je leven vindt.
Zelfacceptatie
Chourouk vertelt dat alles bij zelfacceptatie begint. "Als je echt vooruit wil in het leven, moet je de tijd nemen om te reflecteren over hoe je je voelt en wat je van je leven vindt. Wanneer je niet accepteert dat het niet goed met je gaat, kun je natuurlijk gewoon doorgaan met je leven. Het probleem is wel dat je dan constant over je eigen grenzen heen zult gaan."
Volgens Chourouk kun je dan in een vicieuze cirkel belanden. "Je belast jezelf meer dan je eigenlijk aankan en dan val je ook harder terug. Vervolgens word je boos op jezelf en dan wordt zelfacceptatie nog moeilijker. Zo kun je in negatieve emoties verzeild raken en dat kan weer leiden tot een depressie."
Depressief
Chissola werd depressief en wilde zichzelf vooral opsluiten. "Je staat in de bloei van je leven en wilt van alles doen. Als je dan onverwachts zo'n klap op je gezondheid krijgt, is het best wel heftig wanneer dat allemaal niet meer kan." Zo was ze het liefst alleen en in een donkere ruimte. "Ik zag op een gegeven moment wel in dat dit niet zo verder kon, maar ik zat heel diep in mijn emoties. Het terugkeren in de maatschappij was en is nog steeds heel moeilijk voor me."
Ook heeft Chissola moeten leren accepteren dat ze zoveel pijn ervaart en dat ze dagen heeft waarop ze zich niet goed voelt. "Ik heb tegen mezelf gezegd: het is oké om die pijn te voelen. Voorheen ging ik gewoon door. Nu heb ik geleerd dat het oké is om je tijd te nemen en bij te komen."
Psycholoog
Tijdens haar herstelproces heeft Chissola vooral geleerd om over haar gevoelens te praten. "Mijn nicht gaf me de tip om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog, maar ik dacht: ik ben toch niet gek? Nu zie ik in dat die gedachte heel krom is. We moeten het normaliseren dat het oké is om met een psycholoog te praten."
Ik had mensen in mijn cirkel die over mijn grenzen heen gingen, zelfs al toen ik nog volledig gezond was.
Kritisch op je cirkel
Niet alleen als lifecoach, maar ook als ervaringsdeskundige kan Chourouk meepraten. Ze heeft namelijk een soortgelijke ervaring als Chissola. Zo werd ze gediagnosticeerd met een hersentumor, waarmee ze nu dankzij de behandeling goed kan leven.
Tijdens haar herstelproces heeft zij vooral een kritische blik geworpen op de mensen om haar heen. "Ik had mensen in mijn cirkel die over mijn grenzen heen gingen, zelfs al toen ik nog volledig gezond was. Tijdens mijn proces heb ik besloten om afscheid te nemen van deze mensen." Volgens Chourouk horen er dan ook geen mensen in je leven die bewust over je grenzen heen gaan. "Wanneer je aangeeft dat je grens is bereikt, horen de mensen in je leven dat te respecteren."
Elke dag een appje
Gelukkig had Chourouk ook hele fijne mensen om zich heen. Tijdens haar ziekteperiode had ze een vriendin die haar elke dag een appje stuurde. "Ze zei: 'Je hoeft niet te reageren, maar als je er even uit wil of even wil praten, dan ben ik er voor je.' In de eerste paar weken voelde ik me bezwaard en kon ik de hulp niet accepteren, maar op een gegeven moment begon het veilig te voelen om dat wel te doen. Dat zijn de mensen die je in je leven moet hebben."
Zowel Chourouk als Chissola hebben tijdens hun herstel veel kracht gehaald uit hun geloof. Daarnaast benadrukt Chissola het belang van fijne mensen om je heen hebben. "Mijn vrienden en familie zijn zo supportive en showen me love. Wat dat betreft ben ik echt gezegend."
Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.
Lees ook
FunX
Valerie werd depressief door woke zijn: "Soms vraag ik me af of de wereld gaat veranderen"FunX
Dinesh had woedeaanvallen: "Ik kreeg het heel warm, van mijn tenen tot mijn keel"FunX
Dorien over haar sociale angst: "Ik was constant bang voor de mening van anderen"FunX
Aäron (23) had overgewicht: "Maar ik ben niet op een gezonde manier afgevallen"