Hoe je het beste kunt onderhandelen over je salaris
- News
- Hoe je het beste kunt onderhandelen over je salaris
Het is vandaag Equal Pay Day. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor een gelijk loon voor mannen en vrouwen. Anno 2018 is het binnen bedrijven nog steeds zo dat mannen meer verdienen dan vrouwen. En dat kan natuurlijk écht niet meer, tijd dus voor een flinke salarisonderhandeling. Maar hoe doe je dat het beste? Giorgo belde vanmorgen in Start met onderhandelcoach Jeanette de Haas. Zij gaf een paar ultieme onderhandeltips, waar niet alleen vrouwen, maar ook mannen wat aan kunnen hebben.
wees niet bang
Volgens Jeanette vinden veel mensen het lastig om over geld te praten. Daarom stemmen ze te snel in met een bepaald bod, of met een afwijzing voor salarisverhoging. Haar eerste tip: laat jezelf niet te snel afbluffen!
Weet wat je wil
De volgende stap in de onderhandeling voor een hoger salaris is om te bedenken wat voor bedrag je wil. "Sommige mensen vragen alleen om salarisverhoging, maar hebben dan geen idee wat ze precies willen." Zorg dus dat je weet wat je marktwaarde is, door opzoek te gaan naar het gemiddelde salaris in jouw werkbranche.
Verplaats je in de ander
Tip drie: laat je niet leiden door je negatieve emoties. "Veel mensen denken al op voorhand dat het niet gaat lukken, maar dat moet je uit je hoofd zetten." Volgens Jeanette moet je je juist verplaatsen in je werkgever door na te denken waarom je wél een hoger salaris zou moeten krijgen.
Blijf positief
Een echte don't is om te dreigen met ontslag. "Zet de boel niet meteen op scherp. Ga niet heel star zeggen: 'ik moet dit bedrag krijgen, anders ben ik heel ontevreden.' Ga dus open het gesprek in en stel jezelf flexibel op.
Denk verder
Veel mensen laten zich afschepen met een nee en hopen dan dat het volgende keer beter gaat. Maar je kunt ook doorzoeken naar andere mogelijkheden. "Misschien heb je dan niet de gewenste salarisverhoging, maar je kunt ook vragen om bijvoorbeeld flexibele werktijden, een mobiele telefoon of een (betere) leaseauto."
Succes op de lange termijn
Is het allemaal niet gegaan zoals je gehoopt had? No worries, want het heeft altijd zin om te onderhandelen. Al heb je op de korte termijn geen succes behaald, misschien betaalt het zich op de lange termijn wél uit. "Als je na een halfjaar met dezelfde vraag komt, wordt het voor je werkgever steeds lastiger om nee te blijven zeggen. Denk niet meteen: laat maar. Dan maak je je werkgever het wel heel makkelijk."