De situatie in Congo verslechtert, maar wat is er aan de hand?
- News
- De situatie in Congo verslechtert, maar wat is er aan de hand?
De oorlog in Congo wordt steeds heftiger en miljoenen burgers zijn hiervan de dupe. Deze week hebben de M23-rebellen de stad Goma in Oost-Congo ingenomen. De gevechten tussen de M23-rebellen, het leger en hun bondgenoten hebben geleid tot een overbelasting van ziekenhuizen, met veel gewonden en zelfs doden op straat, zegt de VN. Maar wat is er precies aan de hand in Congo?
Wat is er deze week gebeurd?
Deze week vielen de M23-rebellen Goma binnen en verklaarden ze deze belangrijke stad onder hun macht. Goma, de grootste stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo, ligt dichtbij de grens met Rwanda en is strategisch erg belangrijk. Het vormt een belangrijk centrum voor handel en hulp in de regio.
Dit was een zware klap voor het Congolese leger en zorgde voor een ernstige escalatie in de jarenlange oorlog, die honderden levens heeft gekost en miljoenen mensen in de regio heeft verdreven. Adelheid Marschang, de noodhulpcoördinator van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), meldde dat er momenteel honderden mensen in het ziekenhuis liggen. Minstens zeventien mensen kwamen maandag om het leven in Goma, en volgens het AFP, behandelden artsen in de stad 367 gewonden door de gevechten. Leden van de burgermaatschappij en NGO's die actief zijn in Goma schatten het aantal doden op 25 en zeggen dat er zo'n 375 mensen gewond raakten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ernstige humanitaire situatie in Congo
Vivian van de Perre, plaatsvervangend hoofd van de VN Stabilisatie Missie in de Democratische Republiek Congo (MONUSCO), gaf een gedetailleerd verslag vanuit Goma. Ze benadrukte de ernstige humanitaire situatie en de dringende behoefte om "snel en gecoördineerd internationaal ingrijpen" en zo de gevechten tussen de door Rwanda gesteunde M23-rebellen en de Congolese strijdkrachten te stoppen. Deze twee groepen strijden namelijk om de macht in Congo.
De VN meldde dat de recente gevechten hebben geleid tot een enorme vluchtelingenstroom, waardoor meer dan 178.000 mensen Kalehe zijn ontvlucht. Kalehe is een gebied ten zuiden van Goma. Nadat de M23 Minova, een stad in Kalehe, had veroverd, zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Meer dan 34.000 vluchtelingen hebben hun toevlucht gezocht in al overvolle opvanglocaties in en rondom Goma, wat de humanitaire crisis verergert en de infrastructuur van de stad volledig onder druk zet. Goma, als grootste stad in de regio, is het belangrijkste centrum voor hulp en voorziening, maar de enorme toestroom van vluchtelingen maakt het moeilijk om iedereen van de nodige hulp te voorzien.
Wat is er aan de hand in Congo?
De grond in het oosten van Congo is erg veel geld waard, maar daar profiteren alleen de buurlanden en multinationals van. Helaas is het zo dat die waardevolle grondstoffen Congo ernstig verdelen en dat dit deel van het land in de handen ligt van de rebellengroep M23. De regering is hier vrijwel alle controle verloren. Volgens journalist Alphonse Muambi komt de rebellengroep voort uit een etnische minderheidsgroep die vindt dat zij recht heeft op meer macht in het land. "Deze reden is alleen helemaal niet gegrond, want Congo heeft meer dan zeshonderd etnische groeperingen. Niet iedereen kan over de macht beschikken."
Burgers worden door de rebellen gedwongen om in de mijnen te werken en als zij zich hiertegen verzetten, worden ze mishandeld, verkracht of moord. "Je kunt stellen dat verkrachting als oorlogswapen wordt gebruikt. Ze doen dit namelijk om mensen weg te jagen, zodat de gebieden leeg blijven en de grondstoffen makkelijker uit te delven zijn", aldus de journalist.
Waarom wordt er niet ingegrepen?
De situatie in Congo is door de inmenging van naburige landen Rwanda en Oeganda alleen maar verslechterd. De rebellen van M23 komen volgens Alphonse namelijk vooral uit deze landen en hebben door hun steun toegang tot wapens. Onder deze macht zijn de burgers vooral de dupe, want M23 is niet alleen uit op een plek in de regering, maar streeft ook naar economische welvaart. Dat laatste verkrijgen ze door de controle over te nemen van mijnen waar kostbare grondstoffen worden gedolven.
Maar waarom wordt er dan niet ingegrepen? Alphonse is van mening dat Congo alleen maar stabiel kan worden, wanneer M23 wordt uitgeschakeld en andere landen zich terugtrekken uit de het land ."Congo kan de rebellen niet bestrijden, omdat de aanschaf van wapens wordt geblokkeerd door de VN. Dit terwijl zij weten wat er aan de hand is en rapporten opmaken over de verschrikkelijke dingen die M23 doet."
Het Westen profiteert van de oorlog in Congo
De journalist zegt ook dat een grootmacht zoals de Verenigde Staten niet zal ingrijpen in Congo, omdat zij letterlijk profiteren van de oorlog. "De Verenigde Staten hebben besloten dat Coltan een strategische grondstof voor hen is. Deze hebben zij volgens aangenomen wetten nodig om de 'veiligheid van de VS' te beschermen. Daardoor is Amerika bijna een soort eigenaar van de coltan in Congo." Door de onrust en uitbuiting in Congo zijn de prijzen van de grondstoffen erg laag. Wanneer het daar rustiger zou worden, dan zouden onze apparaten ook duurder worden. "Een telefoon zou zomaar duizenden euro's kunnen kosten. Dit betekent dus dat wij vanuit het Westen en Amerika profiteren van de instabiliteit."