Hoe Joodse en Palestijnse jongeren vooroordelen doorbreken: "Luister naar elkaar"
- News
- Hoe Joodse en Palestijnse jongeren vooroordelen doorbreken: "Luister naar elkaar"
Het is vandaag Wereldreligiedag: een dag die staat voor eenheid en meer begrip voor elkaars religie. FunX sprak speciaal voor deze dag met de joodse Amalia, die openhartig vertelde over de mooie en bijzondere vriendschappen die zij maakte met Palestijnse jongeren.
Amalia (21)
We realiseerden ons telkens weer dat we samen één doel hadden, namelijk het doorbreken van alle vooroordelen over elkaar waarmee we waren opgegroeid.
foto: Amalia
"Ik kom uit Israël en ben opgegroeid in een joodse familie. Mijn ouders hebben me altijd meegegeven om ook out of the box te denken. Daarom besloot ik om aan verschillende programma’s mee te doen waarbij Israëlische en Palestijnse jongeren samenkomen om meer over elkaars cultuur en religie te leren.
Via de organisatie Jerusalem Peacebuilders ben ik in 2018 en 2019 op zomerkamp gegaan in de Verenigde Staten. Daar namen we deel aan verschillende activiteiten, waaronder het bijwonen van religieuze ceremonies. Zo baden we op vrijdag met een imam, waarbij ons de fundamentele waarden van de islam werden uitgelegd. Ook volgden we op zaterdag gebedsdiensten met een rabbijn en gingen we op zondag naar de kerk, waar een priester ons toesprak.
Tijdens zomerkamp voerden we ook veel gesprekken om elkaars tradities beter te leren begrijpen, zoals het dragen van een hijab of keppel. Door naar elkaar te luisteren doorbraken we tegelijkertijd bepaalde stereotypes. Ook gaf het me meer inzichten. Ik zag hoe gepassioneerd de islamitische meiden spraken over hun geloof. Daardoor raakte ik steeds gepassioneerder over het jodendom en kreeg ik meer waardering voor de dingen uit mijn geloof die ik als vanzelfsprekend beschouwde.
De gesprekken die we voerden, verliepen zeker niet altijd zonder meningsverschillen. Het kon er heftig aan toe gaan. De mensen met wie je een vriendschap aan het opbouwen was, zeiden dan bijvoorbeeld confronterende dingen. Dat was soms wel moeilijk. Gelukkig realiseerden we ons telkens weer dat we samen één doel hadden, namelijk het doorbreken van alle vooroordelen over elkaar waarmee we waren opgegroeid.
Ook werden we er steeds aan herinnerd dat er niet één waarheid bestaat. Als ik ergens in geloof, is dat misschien mijn waarheid, maar dat geldt niet altijd voor een ander. Dat geeft niets. Het is normaal dat je het niet altijd met elkaar eens bent. We gaven elkaar daarom altijd een knuffel na afloop om duidelijk te maken dat we geen wrok naar elkaar koesteren en dat ieders mening ertoe doet.
Hoe ik de toekomst tussen Israël en Palestina zie? Dat vind ik een lastig vraag. Soms zie ik een geweldige toekomst voor me waarin iedereen in harmonie kan leven. Er zijn heel veel oplossingen te bedenken, maar die zijn helaas niet allemaal perfect. Door elkaar te leren respecteren en door meer naar elkaar te luisteren, hoop ik in ieder geval dat we op een dag tot het punt zullen komen dat het niet gaat om joden, moslims of christenen, maar gewoon om mensen."
Dit verhaal is een onderdeel van een uitgebreider artikel dat op 17 januari 2021 al eerder bij FunX verscheen.
Lees ook
FunX Beseft
Studenten tegen Israëlische apartheid: "Palestijnse mensenrechten staan niet ter discussie"FunX
Pro-Palestijnse rapper Lowkey: "Hiphop kan een rol spelen in politieke verandering"FunX
Palestijnse jongeren vertellen over de ingrijpende gevolgen van de Israëlische bezettingFunX
Dit is waarom je beter niet kan beginnen aan goede voornemens in januari