Expose-Instagramaccounts wakkeren het gesprek over seksueel misbruik aan
- News
- Expose-Instagramaccounts wakkeren het gesprek over seksueel misbruik aan
Er zijn deze week twee Instagramaccounts online verschenen waarop mannen die beschuldigd worden van seksueel misbruik 'exposed' worden. Mensen kunnen een berichtje sturen met daarin de naam van de dader en hun ervaring en de beheerder deelt deze vervolgens anoniem op het account. Veel van die genoemde namen zijn van artiesten of andere personen uit de Nederlandse hiphopscene. In de FunX Base-podcast besprak Pim dit met panelleden Silvinio en Dieuwertje.
Wat lastig is, dat mensen soms niet doorhebben hoe angstig vrouwen kunnen zijn bij een man. Dat komt echt omdat we er niet veel over praten.
Probleem bespreekbaar maken
Op de accounts lees je berichten waarin meisjes en vrouwen vertellen over hun ervaringen met seksueel misbruik. Het doel hiervan is anderen waarschuwen voor de desbetreffende jongens en mannen, zodat er niet nog meer slachtoffers vallen. Of dit de juiste manier is, daar verschillen de meningen over, maar dat dit onderwerp hierdoor nu vaker besproken wordt, is een goede zaak. Vaak blijven dit soort verhalen namelijk onbesproken. Toch geven veel vrouwen en mensen uit de hiphopscene aan niet verbaasd te zijn bij het lezen van de namen en ervaringen. Dat is zorgelijk.
"Het gaat uiteindelijk om wat ze proberen te vertellen. Je hoeft het niet goed of slecht te noemen, want daarmee bagatelliseer je wat het probeert te doen, namelijk aangeven dat het een onderliggend probleem is waar we allemaal van afweten. Oké cool, laten we erover praten dan. Nu kunnen we er niet meer omheen." - Dieuwertje
Backtstage of in de club
Veel van de verhalen op de accounts zijn vergelijkbaar, merkt Dieuwertje op: "Wat hier keer op keer wordt besproken, is dat het telkens voorkomt in publieke ruimtes: backstage, huisfeestjes of clubs. En dat jongens meisjes op een bepaalde manier dwingen, aanraken of een grens overgaan terwijl meisjes vaker aangeven dat ze geen interesse hebben. Wat voor mij een interessant gegeven is, is dat er heel veel mensen omheen zijn en dat er dan niks gebeurt. Want daar lees je in principe niks over."
Prooi
Volgens Dieuwertje ligt het probleem al bij hoe we elkaar versieren. Daarmee doelt ze op de man als veroveraar en het spelletje daaromheen. Dat kan leuk zijn, maar het objectiveren van iemand als 'prooi' is volgens haar altijd fout. "In veel gevallen is het om een of andere reden niet duidelijk dat 'nee' ook echt 'nee' betekent", vult Pim aan.
"Iedereen weet dat een random meisje op haar billen slaan niet kan, maar het probleem is dat veel van wat die meisjes beschrijven, ook als flirten of plagen gezien kan worden." - Dieuwertje
Seks als cadeautje
Het grijze gebied rondom de grens tussen een spannend hard to get-spel en aanranding wordt niet vaak besproken, net als afgewezen worden. "Ik denk dat heel veel mannen denken: oh shit, een afwijzing, nu ben ik een loser", zegt Silvinio. Daarbij wordt dan vergeten dat vrouwen zelf gevoelens hebben en dat er dus miljoen redenen voor die 'nee, ik wil niet' kunnen zijn. "Ze betrekken het alleen maar op zichzelf", aldus Dieuwertje. Daarbij kaart ze ook een ander probleem aan. "Waar vrouwen een issue hebben, is dat ons wordt aangeleerd dat onze seksualiteit iets is dat we geven aan mannen", zegt Dieuwertje. "Het wordt dan als een cadeautje gezien dat je kan weggeven of een wapen dat je wel of niet kan inzetten."
Zin in seks = sletterig?
Het is belangrijk om zeker te weten dat alle partijen comfortabel zijn met het hebben van seks, maar waarom zijn het dan vaak de mannen die toestemming moeten vragen? "Vrouwen doen dat denk ik niet, omdat daar nog zo'n taboe op rust", vertelt Dieuwertje. Als vrouw open zijn over je seksualiteit en aangeven dat je zin hebt, wordt door sommigen namelijk nog steeds gezien als 'sletterig'. "Het is het systeem dat het de hele tijd toelaat. Door meisjes te slutshamen en mee te lachen als jongens 'rape'-jokes maken."
Praat erover
Het wordt dus hoog tijd dat er meer gepraat wordt over seks en het toestemming geven, zowel binnen je vriendengroep als op school. Daarbij hoort ook elkaar aanspreken. "Je kunt gewoon beginnen met je vriend bellen en zeggen: 'Hey ik lees dit. Weet je zeker dat er niks is gebeurd?'" En al blijkt iemand de fout in zijn gegaan, juist dan moet je de dialoog aangaan, aldus Dieuwertje.
Je kunt de hele FunX Base-aflevering hieronder terugluisteren:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
FunX Podcasts
Wil je meer podcasts luisteren? Check FunX.nl/podcasts.
Stop shaming
Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!
Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.
Lees ook
FunX
Kelly strijdt voor een betere verkrachtingswet: "Er is niet altijd sprake van geweld"Up 2 Date
Meerderheid Nederlanders vindt dat "seks zonder instemming” verkrachting isFunX
Deze groep maakte de LINDA-cover na: "Iedereen wil gerepresenteerd worden"Close-up
Jordi (25): "Mannen zoeken niet makkelijk hulp bij mentale problemen"