Sport

FC Barcelona verliest half miljoen volgers na post steunbetuiging lhbtqia+-gemeenschap

foto: Instagram @fcbarcelona
  1. Newschevron right
  2. FC Barcelona verliest half miljoen volgers na post steunbetuiging lhbtqia+-gemeenschap

FC Barcelona is in de afgelopen week bijna een miljoen volgers kwijtgeraakt op Instagram. Dit gebeurde nadat de club een bericht had geplaatst op Gay Pride Day, waarin zij hun steun uitspraken voor de lhbtqia+-gemeenschap. Barça is echter niet de enige die volgers heeft verloren. Negen van de tien clubs uit La Liga die op Gay Pride Day een vergelijkbaar bericht hadden geplaatst, zijn ook een aanzienlijk aantal volgers kwijtgeraakt.

Ontvolgers

Op 28 juni, tijdens Gay Pride Day, plaatsten zowel FC Barcelona als FC Barcelona Femeni een bericht waarin ze schreven dat ze de regenboogvlag hadden gehesen om samen met de lhbtqia+-gemeenschap deze dag te vieren. Binnen 24 uur na dit bericht ontvolgden 306.000 mensen de club op Instagram. Een dag later kwamen daar nog eens 134.000 ontvolgers bij. Opmerkelijk, meldt de Spaanse journalist David Saura aan Mundo Deportivo, omdat de club er hiervoor gemiddeld 33.000 volgers per dag bij kreeg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerdere clubs

Barça is niet de enige club die zoveel fans verloor na het openlijk steunen van de lhbtqia+-gemeenschap. Ook Valencia, Athletic Club, Real Sociedad, Osasuna, Getafe, Celta de Vigo, Real Mallorca en Deportivo Alavés verloren duizenden volgers na hun steunbetuiging. Of dit daadwerkelijk te wijten is aan de steunbetuiging, is natuurlijk niet duidelijk. De verloren volgers zijn nooit gevraagd naar hun beweegredenen. Real Madrid en Atlético Madrid hebben echter geen steunbetuiging geplaatst op Gay Pride Day en zijn dan ook geen volgers verloren.

Goede stap

Journalist Winfried Baijens maakt de podcast Schaduwspits; een podcast over homoseksualiteit in de voetbalwereld. In een interview met NOS Stories geeft Winfried zijn kijk op de actie van de grote Spaanse voetbalclubs en de gevolgen. Ondanks de verloren volgers vindt hij de actie juist geslaagd. "Het toont namelijk weer aan dat er een probleem is", zegt Winfried. "Dat er echt een groep is die heel intolerant is." Volgens de journalist is het besef dat de voetbalwereld nog steeds flink achterloopt qua homo-emancipatie juist nodig voor mogelijke verbetering.

Wat er nu gebeurt zou een goede stap in dit proces zijn. "Deze stappen moeten gemaakt worden. Dan krijg je even weerstand van een groep mensen, maar dan hoop je dat die groep mensen bij zichzelf uiteindelijk ook gaat denken: 'Ach ja, wat is er nou eigenlijk tegen dat mannen van mannen houden of vrouwen van vrouwen. Als we van voetbal houden, dan houden we ook van hetzelfde.'"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie