Sport

Algerijns boksster Imane Khelif haalt ondanks online pesterijen finale Olympische Spelen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Algerijns boksster Imane Khelif haalt ondanks online pesterijen finale Olympische Spelen

Het pad dat de veelbesproken Imane Khelif bewandelde tijdens de Olympische Spelen in Parijs is zowel letterlijk als figuurlijk niet zonder slag of stoot gegaan. Desondanks heeft de 25-jarige boksster een grote prestatie geleverd. Ze won in de halve finale van de Olympische Spelen namelijk van haar Thaise tegenstander Janjaem Suwannapheng. Dit ondanks de vele pesterijen na haar eerdere winst tegen de Italiaan Carini.

Overwinning

Het was al zeker dat Imane Khelif de eerste Algerijnse bokser ooit zou worden met een medaille op zak. Maar na haar dominante winst tegen Suwannapheng mag Khelif dromen van een gouden medaille op het grootste sportevenement ter wereld. De jury wees de 25-jarige Algerijn aan als unanieme winnaar in de halve finale tot 66 kilo. Een indrukwekkende prestatie. Zeker ook omdat Khelif de grote druk ervaart van vele (online) pesterijen.

Deelname Khelif

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot eerder dat Imane Khelif deel mocht nemen aan het Olympisch boksen. Dit kwam voor sommige mensen als een totale verrassing. Khelif werd in 2023 namelijk door de internationale boksbond uitgesloten van deelname aan het wereldkampioenschap. Khelif was vanwege haar testosterongehalte namelijk niet door de geslachtstest heen gekomen. Echter, is de internationale boksbond uit de gratie geraakt bij het IOC vanwege corruptie. Daarom maakte de IOC haar eigen regels en was Khelif welkom om mee te doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pesterijen

Sinds de wedstrijd tegen de Italiaanse boksster Angela Carini waren er veel critici nadat Carini beweerde dat Khelif nooit mee had mogen doen vanwege haar testosterongehalte. De Italiaanse bokser zette het gevecht na 46 seconden stop vanwege de overhand die Khelif op haar had. Deze gebeurtenis zorgde voor een wereldwijde rel. Sommigen betwijfelden zelfs of Khelif wel een vrouw was. De discussie bereikte zelfs het punt dat Khelifs vader naar buiten trad met de geboorteakte van zijn 25-jarige dochter: het bewijs dat Khelif wel degelijk als vrouw is geboren. Khelif zelf reageerde ook op alle ophef en stelde dat de pesterijen "mensen kapot kunnen maken".

Vrijdag zal Imane Khelif aantreden in de finale. Daarin zal de Algerijnse het opnemen tegen de Chinese bokser Yang Liu.

Ster advertentie
Ster advertentie