Sport

Imane Khelif als heldin ontvangen op Algerijns vliegveld: "Lang leve Imane"

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Imane Khelif als heldin ontvangen op Algerijns vliegveld: "Lang leve Imane"

Olympisch bokskampioene Imane Khelif is na een veelbesproken reis als een ware heldin ontvangen in Algerije. Op de luchthaven van Algiers stond een gigantische menigte klaar om haar te verwelkomen. De trotse Algerijnen scandeerden "Tahia Imane", wat 'Lang leve Imane' betekent.

Gendercontroverse op Olympische Spelen

Het was geen makkelijk toernooi voor de 25-jarige Imane Khelif, die goud pakte in de klasse tot 66 kilo. Haar deelname aan de Olympische Spelen was omstreden vanwege een gendercontroverse die vorig jaar begon. Toen werd de Algerijnse atlete gediskwalificeerd voor de wereldkampioenschappen omdat ze niet door een gendertest kwam. Maar dankzij een conflict tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Internationale Boksbond (IBA), die het IOC niet meer erkent vanwege een bestuurlijk schandaal, mocht Khelif toch meedoen in Parijs.

foto: EPA

Imane Khelif

Imane Khelif vs Angela Carini

Er ontstond een hoop ophef nadat Khelif vocht tegen de Italiaanse Angela Carini. Zij gaf huilend op voordat de eerste minuut van hun wedstrijd voorbij was. Carini riep: "Dit is niet eerlijk. Ik kon niet meer ademen", wat ervoor zorgde dat zelfs de Italiaanse premier Giorgia Meloni zich ermee ging bemoeien.

Bij terugkomst in Algiers zei Khelif het volgende over de winst op de Olympische Spelen: "Ik wilde laten zien dat vrouwen krachtig zijn, vooral Algerijnse vrouwen. We hebben de eer van Algerije hersteld en onze vlag fier laten wapperen in Parijs."

"Mijn dochter is een meisje"

Ze liet zich ook uit over de ‘meedogenloze campagne’ die tegen haar werd gevoerd. "Algerijnse vrouwen zijn een voorbeeld voor de wereld. We hebben laten zien dat we sterk zijn, ondanks alles wat tegen ons werd gebruikt. Stop met het pesten van atleten. De impact is enorm. Het kan mensen breken, zowel fysiek als mentaal. Het verdeelt ons. Genoeg is genoeg."

Ook Khelif's vader deed zijn zegje: "Mijn dochter is een meisje. Zo is ze opgevoed. Ze is sterk en dapper en ik heb haar geleerd om te vechten, zowel in de ring als daarbuiten."

Ster advertentie
Ster advertentie