Sport

Boksster Imane Khelif wint ondanks genderpesterijen toch goud op Olympische Spelen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Boksster Imane Khelif wint ondanks genderpesterijen toch goud op Olympische Spelen

Imane Khelif is een naam die we niet meer snel zullen vergeten. We kunnen stellen dat zij met afstand de meest besproken atleet is van de Olympische Spelen. De Algerijnse boksster kreeg veel te verduren van mensen die haar vrouwelijkheid in twijfel trokken. Ondanks al deze kritiek en zelfs pesterijen wist ze de finale te winnen en bezorgde zichzelf en Algerije daarmee een gouden medaille.

Imane Khelif wint goud

In de finale van het Olympisch boksen voor vrouwen wist de 25-jarige Imane Khelif op punten te winnen van haar Chinese tegenstander Lang Yiu. Khelif was tijdens deze finale erg dominant en wist haar tegenstander goed te overrompelen. Volgens de jury was Imane Khelif dan ook de terechte winnaar, aangezien het een unanieme beslissing was.

Reactie Imane Khelif na winst goud

Imane Khelif greep na haar winst de gelegenheid aan om terug te komen op alle commotie. Zo zei ze: “Ik ben het onderwerp geweest van aanvallen en een felle campagne. Dit is het mooiste antwoord dat ik kon geven.” De commotie ontstond nadat haar achtste finale tegenstander Angela Carini stelde dat de Algerijnse boksster nooit mee had mogen doen. Carini refereerde daarbij aan het feit dat Imane Khelif tijdens het WK in 2023 werd uitgesloten van deelname omdat haar testosterongehalte te hoog was. Khelif mocht wel meedoen aan de Olympische Spelen, aangezien het Internationaal Olympisch Comité (IOC) andere regels hanteert.

“Vanuit de ring heb ik een boodschap gestuurd naar degenen die tegen me waren. Ik kom helemaal in aanmerking voor deelname, ik ben een vrouw zoals de anderen. Ik ben geboren als vrouw, ik heb geleefd als vrouw en ik heb deelgenomen als vrouw”, aldus Imane Khelif.

Ster advertentie
Ster advertentie