Gemeenten met grote azc's ervaren weinig tot geen overlast
- News
- Gemeenten met grote azc's ervaren weinig tot geen overlast
De gemeenten met de grootste asielzoekerscentra (azc) van Nederland ervaren weinig tot geen overlast van de asielzoekers. Dat meldt NU.nl. Het medium heeft een rondvraag gedaan bij de dertig gemeenten met de grootste azc's.
Veiligheidsgevoel
Tegenstanders van de komst van azc's gebruiken het veiligheidsgevoel regelmatig als argument om te voorkomen dat er een opvangplek voor asielzoekers komt. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) stelde eerder al dat bewoners niet bang hoeven te zijn dat ze niet meer veilig over straat kunnen. "Waarom zou je daar bang voor moeten zijn? Het gaat op de meeste plekken goed."
Uit het onderzoek van NU.nl blijkt dat Van der Burg een punt heeft. Bijna alle gemeenten die door het medium werden benaderd, concluderen dat er weinig of geen extra overlast is door het azc in hun regio. "Natuurlijk is er wel eens wat overlast, maar het is niet zo dat het uit de hand loopt of zorgen veroorzaakt", zegt Burgemeester Derk Alssema van de gemeente Gilze en Rijen.
Gezamenlijk overleg
Volgens de gemeenten is gezamenlijk overleg de sleutel naar succes. Bij die gesprekken schuiven het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), omwonenden en andere partijen aan. Tijdens de overleggen worden mogelijke overlasten op tijd een halt toegeroepen. Zo koos de gemeente Maastricht er na de overleggen voor om meer beveiligers in te zetten rondom het azc in de stad. De gemeentewoordvoerder meldt dat er momenteel geen signalen meer zijn van overlast.
Activiteiten organiseren
De gemeente Utrecht meldt dat met behulp van activiteiten "een meer positieve cultuur ontstaat" en "een constante verbetering in het aantal overlastmeldingen te zien is". Daarbij worden initiatieven georganiseerd voor asielzoekers en andere inwoners van de stad. "Dankzij de activiteiten landen inwoners van het azc sneller in de samenleving. Het maakt het bijvoorbeeld makkelijker om de taal te leren en daarmee uiteindelijk een baan te vinden. Wanneer je je van waarde voelt, neemt de frustratie af."
Kleine groep zorgt voor overlast
26 van de 30 gemeenten hebben hebben per mail gereageerd op de gestelde vragen van NU.nl. Daarvan geven enkele regio's aan wel overlast te ervaren. Toch valt de hinder ook voor die gemeenten reuze mee als er gekeken wordt naar de aard van de delicten. "Het gaat vooral om winkeldiefstal, fietsendiefstal en intimidatie", zegt een woordvoerder van de gemeente Cranendock. De gemeente Delfzijl meldt dat er een kleine groep is die voor overlast zorgt.
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum kijkt in Nederland jaarlijks naar de overlast op azc's zelf en naar verdenkingen van misdrijven door asielzoekers. Uit de rapporten blijkt onder meer dat "de overgrote meerderheid van asielzoekers niet voorkomt in de incidenten- en verdachtenregistraties."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Inspecties bezorgd om slechte behandeling jonge vluchtelingen in azc'sFunX
Ik reed drie uur naar Ter Apel om met vluchtelingen te praten over de situatieUp 2 Date
Onbekende spuit vloeistof door hek azc Ter Apel, vijf mensen onwelUp 2 Date
Artsen zonder Grenzen stuurt team naar Ter Apel: "Situatie mensonwaardig"