Up 2 Date

Nederland zakt in kinderrechtenranglijst verder naar beneden

foto: Foto ter illustratie/ Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nederland zakt in kinderrechtenranglijst verder naar beneden

Nederland is flink gedaald op de wereldwijde ranglijst voor kinderrechten, zo blijkt uit het recente KidsRights Index-rapport van 2023. Vorig jaar stonden we nog op de vierde positie en inmiddels zijn we gedaald naar de twintigste positie. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door problemen in de jeugdzorg, jeugdbescherming en de manier waarop asielkinderen worden behandeld.

Het rapport

Vandaag wordt het KidsRights Index-rapport gepubliceerd door KidsRights, een internationale organisatie die zich inzet voor kinderrechten, samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit rapport beoordeelt hoe goed 193 landen kinderrechten respecteren. Het is de eerste keer dat Nederland buiten de top 10 scoort in deze ranglijst.

Kinderrechten geschonden

In het rapport staat dat Nederland op twee belangrijke gebieden slecht presteert als het gaat om kinderrechten. Het eerste gebied is het creëren van een gunstig klimaat voor kinderrechten. Hierbij scoort Nederland laag op het onderdeel 'beschikbaar budget', wat betekent dat er maar weinig geld wordt besteed aan kinderen vanuit de overheidsbegroting. Het tweede gebied waarop Nederland het slecht doet, is gezondheid. Dit komt door de lange wachtlijsten in de jeugdzorg en jeugdbescherming. Het rapport laat zien dat op dit gebied ook enkele fundamentele kinderrechten worden geschonden. De overheid slaagt er namelijk niet in om voldoende zorg en bescherming te bieden aan een grote groep kwetsbare kinderen. Dit zijn kinderen die afhankelijk zijn van jeugdzorg en jeugdbescherming en kinderen die in armoede leven of in asielzoekerscentra wonen.

Kritiek

Voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert, de oprichter en voorzitter van KidsRights, uit zijn kritiek: ''Nederland is niet in staat om de meest kwetsbare kinderen de juiste zorg en bescherming te bieden. Dit is een bijzonder ernstige conclusie. Er wordt vaak gezegd: 'Hier leven de gelukkigste kinderen’. Ja, alleen als je gezond bent, van hier komt en je ouders geld hebben.'' Marc Dullaert benadrukt dat de overheid voornamelijk de symptomen bestrijdt. Hoewel er op korte termijn hulp wordt geboden aan kwetsbare kinderen, zoals een schoolontbijt, slaagt men er niet in om op de lange termijn stabiliteit en zekerheid te bieden. Daarnaast wijst Dullaert op de problematische situatie van asielkinderen in opvangcentra, waarover vier inspecties in mei hun zorgen hebben geuit. Hij vindt dat de overheid ethisch gezien in dit geval duidelijk onverantwoorde keuzes maakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oplossingen

Volgens de oud-Kinderombudsman ligt de oplossing op verschillende gebieden. Hij benadrukt dat we ons diep moeten schamen en ons zelfbeeld moeten herzien. Daarnaast is het essentieel om te erkennen dat onze systemen vastgelopen zijn. Om vooruitgang te boeken, zijn volgens Dullaert nieuwe manieren nodig om de problemen op te lossen, zoals die in Scandinavië, waar jongeren en kinderen die zelf met problemen te maken hebben, betrokken worden bij het bedenken van praktische langetermijnoplossingen. Hij benadrukt dat ons denken vaak beperkt blijft tot de volgende kabinetsperiode. Daarnaast is er volgens hem ook meer geld nodig. Het rapport laat zien dat Nederland relatief weinig middelen vrijmaakt voor verbeteringen in de jeugdzorg en jeugdbescherming.

Quote

Nederland is niet in staat om de meest kwetsbare kinderen de juiste zorg en bescherming te bieden.

Marc Dullaert

Alarmerende situatie

Zweden staat bovenaan de lijst, gevolgd door Finland, IJsland, Luxemburg, Griekenland en Duitsland. Volgens Dullaert hebben deze landen meer financiële middelen beschikbaar voor kinderen, worden er langetermijnplannen gemaakt en is de zorg voor kwetsbare kinderen daar beter georganiseerd. Onderaan de ranglijst staan Sierra Leone, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Zuid-Sudan en Tsjaad.

Het rapport laat zien dat niet alleen de positie van Nederland is verslechterd op de ranglijst, maar dat er wereldwijd meer achteruitgang dan vooruitgang is op het gebied van kinderrechten. Dit komt doordat veel landen nog niet volledig zijn hersteld van de coronacrisis en nu te maken krijgen met nieuwe crisissen. Het rapport benadrukt dat de wereldwijde situatie zorgwekkend is en dringt aan op onmiddellijke actie.

Ster advertentie
Ster advertentie