Gesprekken over hervorming jeugdzorg lopen opnieuw stuk om geld
- News
- Gesprekken over hervorming jeugdzorg lopen opnieuw stuk om geld
Maarten van Ooijen, minister van Volksgezondheid, heeft in een brief aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat er geen akkoord is bereikt over hervormingen in de jeugdzorg. De gesprekken tussen de overheid, gemeenten en jeugdzorgaanbieders zijn (opnieuw) op niks uitgelopen. Volgens de minister kwamen de partijen er met name op het gebied van geld niet uit.
Langer nodig
Van Ooijen maakte het nieuws bekend na urenlang overlegd te hebben over de hervormingsplannen. Volgens NU.nl had hij de intentie om de hoofdlijnen van het akkoord voor de kerst rond te hebben. "Maar helaas hebben we langer nodig", concludeerde de minister gisterenavond. De gesprekken zullen in januari hervat worden.
Geen tijd
Veel tijd om te wachten met een oplossing hebben de partijen niet. De jeugdzorg kampt namelijk met grote problemen: er is een personeelstekort, de werkdruk is veel te hoog en de compensatie voor het werk is veel te laag. Daarnaast hebben veel medewerkers te veel cliënten onder hun hoede en kunnen ze zich niet focussen op de begeleiding, omdat ze te veel tijd kwijt zijn aan administratie. Al deze zaken hebben een grote negatieve invloed op de zorg die kwetsbare kinderen ontvangen.
Volgens de Tweede Kamer zullen de gevolgen van de problemen alleen nog maar groter worden als er geen oplossing komt. Inmiddels lopen de wachtlijsten ook alleen maar op.
Money problems
De gesprekken lopen momenteel vast op het gebied van financiële ondersteuning. Volgens Van Ooijen liggen er "stevige voorstellen op tafel die grote impact hebben op betrokken partijen". Over die stevige voorstellen zal nog verder gediscussieerd moeten worden om tot overeenstemming te komen.
Vooral tussen de de overheid en gemeenten loopt het spaak als het gaat om het geld. "De overheid geeft gemeenten sinds 2015 geld voor de jeugdzorg. De gemeenten zeggen dat dat te weinig is, ook omdat de vraag naar jeugdzorg toeneemt", schrijft NU.nl. "Het kabinet wil de besparingen al meenemen in het budget, terwijl gemeenten eerst willen afwachten of de beoogde maatregelen inderdaad voor besparingen zorgen. Jeugdzorgaanbieders klagen juist dat gemeenten veel en uiteenlopende contractuele eisen stellen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
'Meisjes in gesloten jeugdzorg worden gedwongen om anticonceptie te gebruiken'FunX
Carlijn (19) over gesloten jeugdzorg: "Ik werd vaak in de isoleercel gezet of tegen de grond geduwd"FunX Amsterdam
Jason (24) is Amsterdammer van het Jaar met strijd tegen gesloten jeugdzorgFunX
Kim Feenstra over jeugdzorg-docu: "Groot maatschappelijk probleem"