Nederland officieel in recessie, economie krimpt twee kwartalen op rij
- News
- Nederland officieel in recessie, economie krimpt twee kwartalen op rij
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2023 met 0,3 procent geslonken in vergelijking met het eerste kwartaal. Daarmee zit Nederland officieel in een recessie.
Opmerkelijk
In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,4 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De laatste keer dat de economie twee kwartalen achter elkaar slonk, was in de eerste helft van 2020. Dat had toen vooral te maken met de uitbraak van de coronapandemie. De economische krimp is vooral opmerkelijk aangezien andere Europese landen het stukken beter doen. Zo is er in België en Frankrijk sprake van economische groei. In Duitsland was er juist sprake van stagnatie, waarbij de economie niet kromp of groeide.
Huishoudens gaven minder uit
De huidige daling in Nederland komt volgens het CBS vooral doordat ons land minder heeft geëxporteerd naar het buitenland. Ook hielden huishoudens de hand op de knip. Consumenten waren voorzichtiger met het uitgeven van geld vanwege duurdere boodschappen en hogere energieprijzen. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar kochten consumenten tussen april en juni 1,6 procent minder goederen of diensten. Vooral horecabedrijven hebben het meeste gemerkt van de economische daling. Energiebedrijven droegen vanwege de hoge prijzen juist positief bij aan de economie.
Economische crisis?
Aangezien Nederland in een milde recessie verkeert, is het nog maar de vraag of er een economische crisis zal ontstaan. Normaliter gaan hevige recessies hand in hand met massaontslagen en veel faillissementen, maar daar is momenteel geen sprake van. Zo zijn er vooralsnog geen signalen dat de werkloosheid zal stijgen en is de economische krimp nog redelijk beperkt.
'Stabiliteit nodig'
Desondanks snapt Micky Adriaansens, demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat, dat mensen zich zorgen maken over hoge prijzen. "Stabiliteit en voorspelbaarheid zijn nu nodig", schrijft ze in een reactie op X (voorheen Twitter). "Daarom wil ik de structurele oorzaken blijven aanpakken, investeren in de uitdagingen op de langere termijn en kijken waar we onnodige prijsstijgingen kunnen aanpakken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Boodschappen worden vanaf volgend jaar mogelijk nog duurderUp 2 Date
Verkeersboetes worden weer flink duurder, dit zijn de voorlopige bedragenFunX Beseft
Zo fix je met een klein budget toch een mooie outfit die duurzaam isUp 2 Date
Grote steden willen opkopen van woningen door beleggers verbieden