Advies aan Nederlandse Staat: maak excuses voor slavernijverleden
- News
- Advies aan Nederlandse Staat: maak excuses voor slavernijverleden
De Nederlandse Staat moet excuses aanbieden voor het slavernijverleden en de langdurige gevolgen die het met zich mee heeft gebracht zoveel mogelijk herstellen. Dat is het dringende advies van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.
Bij wet erkennen
Het adviescollege werd vorig jaar precies op 1 juli, de dag waarop Keti Koti wordt gevierd, ingesteld. Het hele jaar voerde het gesprekken over het slavernijverleden en hoe dat tot op de dag van vandaag nog steeds effect heeft op de huidige samenleving.
In het rapport Ketenen van het verleden, dat vandaag is uitgekomen, doet het adviescollege verschillende aanbevelingen. Een daarvan is: "Erken bij wet dat de slavenhandel en de slavernij die tussen de zeventiende eeuw en 1 juli 1863 direct of indirect onder Nederlands gezag hebben plaatsgevonden, misdrijven tegen de menselijkheid waren".
Excuses
Volgens het college is de Nederlandse Staat de rechtsopvolger van eerder Nederlandse gezag, "dat slavenhandel en slavernij direct of indirect heeft toegestaan, mogelijk gemaakt, bevorderd of bedreven". Daarom is het adviescollege van mening dat de Staat bij wet zijn excuses moet aanbieden.
Die excuses moeten volgens de adviescommissie komen van de Nederlandse minister-president. Daarnaast moet 1 juli een nationale herdenkingsdag worden, waarbij de koning en minister-president namens de regering aanwezig zullen zijn.
Bewustzijn vergroten
Volgens het college is het bovendien belangrijk dat er een nationaal slavernijmuseum komt "waarin op ruime en toegankelijke wijze het slavernijverleden en de doorwerking daarvan worden getoond". Daarnaast stelt de commissie dat via onderzoek, onderwijs en kunstprojecten het bewustzijn over het slavernijverleden vergroot kan worden.
In het rapport staan ook aanbevelingen op het gebied van het aanpakken van institutioneel racisme, iets wat volgens het college is voortgevloeid uit het slavernijverleden. "De bestrijding van institutioneel racisme verdient op de arbeidsmarkt, de woningmarkt, het onderwijs en de politie specifieke en dringende aandacht. Maak het slavernijverleden zichtbaar, zodat dit een gedeelde geschiedenis kan worden", valt er te lezen.
FunX is samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie gestart om 1 juli - Keti Koti - een nationale vrije dag te maken. Op deze dag wordt het leed en het onrecht dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd.
Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Het is tijd dat de politiek erkent dat de trans-Atlantische slavenhandel een onmiskenbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Dat is na meer dan 150 jaar hard nodig, want de gevolgen van kolonialisme en slavernij werken nog steeds door in de huidige samenleving: institutioneel racisme, onderdrukking en ongelijkheid zijn dagelijkse realiteit voor veel Afro-Nederlanders.
De eerste stap naar een gelijkwaardiger Nederland is het onderkennen van de koloniale geschiedenis. Jaarlijks vindt tijdens Keti Koti een officiële herdenking plaats en wordt ook de afschaffing van de slavernij gevierd. Maar… Zolang de overheid Keti Koti niet erkent als officiële feestdag, ontkent Nederland zijn verantwoordelijkheid in deze gedeelde geschiedenis. Het is daarom hoog tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag.
Met de petitie eisen initiatiefnemers FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives dat 1 juli een nationale vrije dag wordt, maar ook dat Nederland formeel excuses aanbiedt voor de Nederlandse rol in de slavernij. Daarnaast moet de overheid zorg dragen voor een nationale herdenking die aan alle voorwaarden voldoet en waarbij de overheid alle nodige verantwoordelijkheid op zich neemt.
Lees ook
FunX Amsterdam
Festivalgangers Keti Koti over het herdenkingsjaar: "Slavernijverleden werd in de klas geskipt"Up 2 Date
Femke Halsema tijdens Keti Koti-speech: “Pijn die wordt ontkend heelt niet”FunX Beseft
De missie om 1 juli een vrije dag te maken gaat door: "Kunnen niet wachten op de politiek"FunX
Dit is waarom het belangrijk is dat 1 juli een nationale herdenkingsdag wordt