Femke Halsema tijdens Keti Koti-speech: “Pijn die wordt ontkend heelt niet”
- News
- Femke Halsema tijdens Keti Koti-speech: “Pijn die wordt ontkend heelt niet”
Vandaag is het 151 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen officieel werd afgeschaft. Dit werd vandaag, zoals elk jaar op 1 juli, herdacht en gevierd tijdens Keti Koti. Verschillende betrokkenen zoals Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema hielden een toespraak bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam.
Afwezigheid Bosma
Linda Nooitmeer van NiNsee blikte tijdens haar speech terug op de aanloop van de herdenking van het slavernijverleden. Volgens Nooitmeer was die "op zijn zachtst gezegd onrustig en ongemakkelijk". Hiermee doelde de voorzitter op de commotie die de aangekondigde aanwezigheid van Kamervoorzitter Martin Bosma teweegbracht. Hij heeft in het verleden gezegd dat Keti Koti "slavernijgedram" is en "antiblank racisme". Zijn aanvankelijke komst baarde mede daarom veel opzien. Nooitmeer besloot uiteindelijk zijn uitnodiging in te trekken nadat hij weigerde zijn woorden terug te nemen. Tijdens haar toespraak zei ze het spijtig te vinden dat er geen vervanger is gekomen voor Bosma. "Het is voor het eerst in 22 jaar dat de Tweede Kamer niet is vertegenwoordigd op de nationale herdenking", aldus Nooitmeer.
Naast elkaar staan
Nooitmeer benadrukte dat men in deze tijden vooral naast elkaar moet gaan staan. Volgens de NiNsee voorzitter is saamhorigheid de enige manier om vooruit te komen. "In een tijd dat het veel verleidelijker is om tegenover elkaar te staan, moeten we de moed opbrengen de ander te zien. Niet alleen de mening, de politieke kleur, de culturele achtergrond, het gender, de religie, de fysieke beperking, maar als mens", zo zei Nooitmeer. Na deze woorden kon de voorzitter rekenen op een luid applaus.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Speech Halsema
Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema kreeg de gelegenheid om een toespraak te houden over het pijnlijke slavernijverleden. Zo sprak ze zich fel uit over de mensen die de pijn van de slavernij niet erkennen. Volgens Femke Halsema zijn deze mensen dan ook "wegkijkers". Hierover zei de Amsterdamse burgemeester: "Pijn die wordt ontkend, kan niet helen. Dit omdat de oude wonden worden geïnfecteerd met omvolkingstheorieën, wit superioriteitsdenken en xenofobie." Hiermee legde Halsema de link met de eerdere uitspraken van PVV-minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber. Zij stelde dat niet-witte mensen in een complot zitten om witte mensen compleet te vervangen. Daar slaat ook de term "omvolking" op.
Volgens Halsema is het dan ook kwalijk dat mensen gelijkheid in de weg zitten. Aan die mensen stelde ze de vraag: "Aan de mensen die vooruitgang willen terugdraaien, die trots zijn op hun wegkijken, op het ontkennen van andermans pijn, zou ik willen vragen: waarom eigenlijk? Jou wordt toch niets afgenomen?"
Aan het eind van haar speech riep Femke Halsema de mensen op tot verbinding. "Dan kunnen we onze geschiedenis, ons gedeelde verleden verrijken."
Lees ook
FunX
Zo ga je het gesprek aan met je werkgever om vrij te krijgen op Keti KotiFunX
Bezoekers Keti Koti Festival over excuses van de koning: "Stap in de goede richting"Up 2 Date
Keti Koti-kunstwerk in Eindhoven direct na herdenking vernieldUp 2 Date
PVV’er en Kamervoorzitter Martin Bosma toch afwezig tijdens Keti Koti