Up 2 Date

Vijf miljoen mensen in Sudan hebben grote kans op hongersnood door de oorlog

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Vijf miljoen mensen in Sudan hebben grote kans op hongersnood door de oorlog

Er wordt niet vaak gesproken over de huidige situatie in Sudan. Momenteel is er een brute oorlog gaande waarbij er al zo’n 15.000 mensen zijn vermoord. Ook is er een groot voedselprobleem in het Oost-Afrikaanse land. Zo’n achttien miljoen mensen hebben een tekort aan voedsel waarvan er vijf miljoen tegen de grens van hongersnood zitten.

Voedselcrisis

Volgens de organisatie Save The Children, die zich inzet voor kinderen in noodgebieden, is er in veertien regio’s een serieuze kans op hongersnood. De organisatie meldt daarnaast ook dat 75% van de kinderen in Sudan ondervoed zijn. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft bekend gemaakt dat Sudan ’s werelds grootste voedselcrisis heeft.

Oorlog

Sudan wordt sinds april 2023 opgeschrikt door een burgeroorlog tussen het leger van Sudan en de paramilitaire groep genaamd Rapid Support Forces (RSF). Hierbij zijn inmiddels vele mensen vermoord. Vele burgers worden tegen hun wil gerekruteerd om te vechten. Daarnaast worden de burgers ontvoerd, zonder reden gearresteerd en worden hun bezittingen afgenomen. Inmiddels zijn er al bijna twee miljoen Sudanezen naar omringende landen gevlucht zoals Tsjaad, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Stichting Vluchteling roept Nederland op om de druk op Sudan op te voeren, zodat er humanitaire hulp kan worden toegelaten. Ook pleit de organisatie voor een staakt-het-vuren in het Afrikaanse land.

Ster advertentie
Ster advertentie