'Heb je nou al een vriend(in)?': 86% jongeren ervaart relatie als norm
- News
- 'Heb je nou al een vriend(in)?': 86% jongeren ervaart relatie als norm
Word jij als single ook gek van de vraag 'heb je nou al een vriend(in)?' Je bent niet de enige. Uit onderzoek van 3Vraagt en 3FM HUMAN blijkt dat 86 procent van de jongeren het gevoel heeft dat een relatie hebben de norm is in onze maatschappij. Zo'n 80 procent heeft dan ook het gevoel dat de maatschappij is ingericht op koppels en niet op singles.
De continue vragen van vrienden, familie en kennissen: hoe is het met de mannen? Ben je nog aan het daten? Hoezo ben je nog alleen? Uh, hoezo ben jij nog steeds samen?!
Kansloos op de woningmarkt
Er zijn veel dingen die voor singles duurder uitvallen dan voor koppels of gezinnen, maar het gebied waarop singles dat het meeste voelen, is de woningmarkt. Als alleenstaande is het momenteel zo goed als onmogelijk om een huis te kopen, zo geven ook de deelnemers aan het onderzoek aan. Verder worden ook vakanties, belastingen en boodschappen genoemd als dingen die ingericht zijn op koppels.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Heb je nou al een relatie?'
Veel van de deelnemende singles, maar liefst 73 procent, heeft het gevoel dat er van ze wordt verwacht dat ze een partner vinden. Dit omdat ze van hun omgeving bijvoorbeeld constant de vraag krijgen 'of ze nou al een relatie hebben'. Twee derde van de singles, 64 procent, vindt deze vraag irritant. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen: 80 procent van hen is klaar met die vraag tegenover 52 procent van de mannen. Iemand schrijft:
"Ik merk vooral bij familie en vrienden dat ze het zielig lijken te vinden dat ik alleen ben. En als iets als zielig wordt bestempeld, zegt eigenlijk dat het iets onwenselijks is."
Druk
Meer dan de helft van de deelnemende vrouwen (55 procent) voelt een grote druk om een partner te vinden. Bij de mannen is dan 37 procent. Die druk wordt over het algemeen meer ervaren bij singles van 25 tot 34 jaar oud (56 procent) dan van 16 tot 24 jaar oud (37 procent). "Mensen gaan er altijd vanuit dat iedereen een relatie wil en dat je leven niet compleet is zonder, terwijl dat niet zo is. Ik heb het gevoel dat ik me steeds moet verdedigen dat ik gelukkig ben als single", liet een deelnemer weten.
Happy single
Gelukkig geeft de meerderheid van de singles (63 procent) aan dat hun vrijgezellenbestaan een positieve invloed heeft op hun levensgeluk. Bijvoorbeeld omdat ze zich vrij voelen en met niemand rekening hoeven te houden. Toch zou een evengrote groep wel graag ooit een relatie willen.
Lees ook
FunX
Single in quarantaine: "Het lijkt alsof ik me niet eenzaam mag voelen"FunX
Single zijn is duur: is dat niet oneerlijk?Up 2 Date
Eenzaam zonder quarantaine-bae: '7 op 10 singles mist fysiek contact'FunX Beseft
Vast in je studentenflat omdat je geen woning kan vinden: "Ik liep expres studievertraging op"