Up 2 Date

Internationaal Strafhof wil Netanyahu, Gallant en Hamas-leider Masri vervolgen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Internationaal Strafhof wil Netanyahu, Gallant en Hamas-leider Masri vervolgen

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, voormalig minister van Defensie Yoav Gallant en een leider van Hamas, Mohammed Deif. Het hof beschuldigt hen van oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de oorlog tegen Gaza.

Misdaden tegen de menselijkheid

Volgens het ICC zijn Netanyahu en Gallant verantwoordelijk voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Gaza waarbij veel burgers zijn omgekomen, waaronder vele vrouwen en kinderen. Ook de blokkade van Gaza wordt genoemd als een schending van het internationaal recht. Daardoor zijn bijvoorbeeld veel kinderen omgekomen door honger en dorst. Aan de andere kant wordt Hamas-leider Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, beter bekend als Mohammed Deif, aangeklaagd voor zijn rol in de aanval op Israël op 7 oktober vorig jaar. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moorden, martelingen, verkrachtingen en ontvoeringen die toen plaatsvonden.

ICC wilde ook arrestatiebevelen tegen Hamas-kopstukken

Aanvankelijk wilde het ICC ook arrestatiebevelen uitvaardigen tegen Hamas-kopstukken Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar, maar zij zijn inmiddels door Israël gedood. Haniyeh werd tijdens een bezoek aan Teheran opgeblazen en Sinwar werd per toeval gedood in een confrontatie met Israëlische militairen.

Volgens Israël zou Deif eerder dit jaar gedood zijn bij een aanval op het tentenkamp waar hij zich zou hebben schuilgehouden. Het Strafhof zegt die informatie niet onafhankelijk te kunnen bevestigen en daarom de vervolging door te zetten.

Israël niet blij met besluit

Zoals verwacht is Israël niet te spreken over het besluit. Netanyahu noemt het "politiek gemotiveerd" en benadrukt dat Israël geen lid is van het ICC en dus de jurisdictie niet erkent. Ook minister Gallant reageerde afwijzend en benadrukte dat Israël alleen zijn bevolking probeert te beschermen.

Ondanks dat Israël het Strafhof niet heeft erkend - net als de VS, China en Rusland - kunnen Netanyahu, Gallant en Deif nog steeds vervolgd worden. De vervolging gebeurt namelijk onder de erkenning van het hof door Palestina. Ook heeft minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer aangegeven dat Nederland de arrestatiebevelen zal uitvoeren. "Nederland werkt volledig samen met het Internationaal Strafhof."

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie