Up 2 Date

Israël ontkent beschuldiging van genocide: "Zelfverdediging tegen Hamas is noodzaak"

foto: ANP: Remko de Waal
  1. Newschevron right
  2. Israël ontkent beschuldiging van genocide: "Zelfverdediging tegen Hamas is noodzaak"

Deze week behandelt het Internationale Gerechtshof (ICJ) in Den Haag de rechtszaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Zuid-Afrika heeft Israël namelijk aangeklaagd wegens het plegen van genocide op het Palestijnse volk. Vandaag, op de tweede dag van het proces, mocht Israël zich verdedigen tegen de aanklacht. Israël noemt het geweld tegen Palestijnen "zelfverdediging" en is van mening dat "Hamas uit is op genocide tegen Israël", schijft NRC.

Verdediging van Israël

Israël verdedigde zich vandaag tegen de bewering dat het genocide zou plegen op Palestijnen in de Gazastrook. Zuid-Afrika opende het proces donderdag met een eigen verklaring en probeerde de rechters van het Hof op te roepen om Israël tot een staakt-het-vuren te verplichten. Hier is Israël vandaag fel tegen ingegaan. Zo zei Tal Becker, juridisch adviseur van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken: "Zelfverdediging tegen Hamas is noodzakelijk. Israël voert een verdedigingsoorlog tegen Hamas, niet tegen het Palestijnse volk. Het belangrijkste onderdeel van genocide, de intentie om een volk geheel of gedeeltelijk te vernietigen, ontbreekt totaal."

"Hamas streeft naar genocide"

Daarnaast ging Becker in op de aanval van Hamas op 7 oktober. Israël zegt als eerste aangevallen te zijn en houdt de rechtvaardiging van de afgelopen maanden voor de aanvallen op Gaza ook in de rechtszaal vol. "Israël verdedigt zich enkel en dat recht is erkend door staten over de hele wereld”, aldus Becker. Waarmee hij doelt op de "onvoorwaardelijke steun" die Israël van veel Westerse landen krijgt, zo ook van Nederland. Becker liet vervolgens beelden van vermoorde mensen zien en beschuldigde Hamas ervan dat zij Palestijnen in Gaza als menselijke schilden gebruiken. Daarnaast toonde de adviseur een video van Hamasleider Ghazi Hamad, die hierin zegt dat hij de aanvallen voort zou zetten en Israël zou vernietigen. "Hamas streeft naar genocide tegen Israël, aldus Becker.

Verder bestempelde Becker de dodenaantallen aan de Palestijnse kant, vrijgegeven door het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, als "niet-geverifieerde statistieken verstrekt door Hamas zelf". "Als er al een bedreiging bestaat voor de Palestijnse burgers van Gaza dan komt dat in de eerste plaats voort uit het feit dat zij onder de controle hebben geleefd van een genocidale terroristische organisatie die totale minachting heeft voor hun leven en welzijn", zei hij.

Staakt-het-vuren

Hoewel de sprekers in het Internationale Gerechtshof de vele burgerdoden betreuren, wil Israël niet instemmen met het onmiddellijke staakt-het-vuren dat Zuid-Afrika eist. "Hierdoor zullen burgerlevens in gevaar komen, omdat de door Hamas gegijzelde Israëliërs nog niet allemaal terug zijn en Hamas nog niet is uitgeschakeld", aldus de sprekers.

Genocideverdrag

Op basis van de verschillende aanklachten wil Zuid-Afrika aantonen dat Israël het Verdrag ter voorkoming en bestraffing van genocide schendt. Dit is een verdrag dat in 1948 werd opgesteld na de Tweede Wereldoorlog, naar aanleiding van de Holocaust. Hierin wordt het begrip genocide vastgesteld als daden om "een nationale, etnische, raciale of religieuze groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen".

Het doel van Zuid-Afrika

Het doel van Zuid-Afrika is dat er uiteindelijk een bindend bevel wordt gegeven om de oorlog tegen de Palestijnen te stoppen. Ook moeten er volgens Zuid-Afrika herstelbetalingen worden aangeboden voor de wederopbouw van het Palestijnse gebied. Toch zou deze uitspraak van het Internationale Gerechtshof niet betekenen dat Israël ook daadwerkelijk wordt gedwongen om de oorlog te stoppen. Het negeren van dit bevel zal wel betekenen dat Israël het internationaal recht schendt, waardoor er imagoschade kan worden opgelopen.

De rechtbank zal naar verwachting later deze maand uitspraak doen over mogelijke noodmaatregelen. Die is bindend, al heeft het Gerechtshof geen middelen om naleving af te dwingen. Het Hof zal op dat moment geen uitspraak doen over de beschuldigingen van genocide. Die procedure kan jaren duren.

Ster advertentie
Ster advertentie