Discriminatie op grond van handicap of seksualiteit vanaf vandaag verboden in grondwet
- News
- Discriminatie op grond van handicap of seksualiteit vanaf vandaag verboden in grondwet
De Eerste Kamer stemde vanmiddag over de uitbreiding van het discriminatieverbod in de grondwet. Er lag al een tijd een voorstel om wettelijk vast te leggen dat het verboden wordt om iemand te discrimineren vanwege een handicap of seksuele geaardheid. Met genoeg stemmen in de Eerste Kamer is deze aanpassing na vanmiddag een feit.
Geslacht, ras en godsdienst
In artikel 1 van de grondwet staat vastgesteld dat iedereen in Nederland "in gelijke gevallen gelijk behandeld" moet worden. Doe je dit niet, dan overtreed je de wet en ben je strafbaar. Wanneer mensen niet gelijk behandeld worden spreken we van discriminatie, vandaar dat de wet ook wel het discriminatieverbod wordt genoemd. In de wet wordt discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras of geslacht al een tijd expliciet verboden. Vanaf nu worden ook de gronden handicap en seksualiteit aan dit rijtje toegevoegd.
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Initiatief
De wetswijziging is een initiatief van D66, PvdA en GroenLinks. De partijen hebben gezamenlijk zo'n twaalf jaar aan het voorstel gewerkt. "Je mag deze dag dan ook met recht historisch noemen!", zegt D66-Tweede Kamerlid Alexander Hammelburg tegen het ANP. "Een beperking, of op wie je verliefd wordt, mag nooit reden zijn te worden buitengesloten", zegt PvdA'er Habtamu de Hoop. Laura Bromet van GroenLinks noemt het "een belangrijke stap voorwaarts in het bestrijden van discriminatie".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lang proces
Het aanpassen van de grondwet kan jaren duren omdat hier meerdere keren over gestemd moet worden. Het wetsvoorstel moet eerst door de Tweede en daarna de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Hierna moet er na de verkiezingen opnieuw over de wet worden gestemd, zodat de kiezer nog de kans heeft gehad om bij te sturen op welke partij zij stemmen.
Nu het wetsvoorstel al deze stemrondes heeft overleefd, is deze officieel aangenomen. De wet hoeft nu alleen nog officieel ondertekend te worden door de koning en de verantwoordelijk minister en gepubliceerd te worden in de Staatscourant.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Historische overwinning regenbooggemeenschap"
COC Nederland, een belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, noemt het verankeren van de rechten van lhbtqia+'ers in de grondwet een "historische overwinning voor de regenbooggemeenschap". Het COC pleit sinds 2004 al voor verankering van de rechten van homo- en biseksuelen, transgenders en interseksuelen in de grondwet. In landen als Zweden, Portugal, Malta, Mexico en Zuid-Afrika is dat al gebeurd.
"Eindelijk worden lhbti-rechten trots genoemd in artikel 1 en niet meer weggemoffeld", zegt voorzitter Astrid Oosenbrug in een statement op de website. "En verankering in de grondwet is een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaarbevochten rechten kunnen genieten. Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie. Ook als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt draait in het nadeel van de regenbooggemeenschap."
Lees ook
Up 2 Date
Walibi Fright Night acteurs aangevallen en betast door bezoekers: "Ben bewusteloos geslagen"Up 2 Date
Politieagent schuldig bevonden in zaak waarbij Breonna Taylor dood werd geschotenUp 2 Date
Zussen van vermoorde Gino emotioneel in rechtszaal: "Je hebt hem 12 minuten lang gevolgd als een havik"Up 2 Date
Zes nieuwe aanklachten tegen Diddy: “Zestienjarige jongen moest broek uittrekken”