FunX Amsterdam

Festivalgangers Keti Koti over het herdenkingsjaar: "Slavernijverleden werd in de klas geskipt"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Festivalgangers Keti Koti over het herdenkingsjaar: "Slavernijverleden werd in de klas geskipt"

Sinds Mark Rutte in 2022 namens de Nederlande staat zijn excuses aanbood voor het slavernijverleden zijn er een hoop beloftes gedaan. Zo trok de overheid 200 miljoen euro uit om meer bewustwording en betrokkenheid voor het slavernijverleden te creëren voor het afgelopen herdenkingsjaar, maar is dat ook gelukt? Bezoekers van het Keti Koti Festival vertellen in hoeverre zij vinden dat de Nederlandse overheid haar beloften voor het afgelopen herdenkingsjaar is nagekomen.

foto: FunX

Muza (23)

"Ik vind het best erg dat er veel beloftes zijn gedaan die niet zijn nagekomen. Zeker omdat Nederland een grote rol speelde in de slavernij en de geschiedenis daarvan. Dus ik vind zeker dat zij als overheid de verantwoordelijkheid hebben om jongeren en de rest van Nederland te onderwijzen over hoe groot de schade is die is toegebracht en wat het allemaal met zich mee heeft gebracht. Er zijn namelijk nog zo veel mensen die nog steeds niet weten waar ze vandaan komen. Verder hebben mensen tot op de dag van vandaag nog last van de doorwerking hiervan.

Nederland moet erkennen dat ze daar zelf een groot aandeel in hebben gehad en dat de overheid ook haar beloftes moeten nakomen die ze heeft gemaakt. Want dat is nog te weinig gebeurd het afgelopen jaar. Het is niet gedaan of eigenlijk amper gedaan. Ik vind dat er tijdens de geschiedenislessen op scholen of aparte lessen nog meer informatie over het slavernijverleden moet komen. Ik weet nog toen ik zelf op school zat dat er maar twee bladzijdes uit het geschiedenisboek aan het slavernijverleden gewijd werden. En dat terwijl de slavernij zo veel bladzijdes heeft in de Nederlandse geschiedenis.

Er moet veel meer gebeuren. Er moeten meer geschiedenislessen komen, meer erkenning en mensen moeten beter geïnformeerd worden. Maar laten we elkaar ook vooral inspireren over de toekomst die we samen tegemoet gaan en laten we kijken naar wat we samen nog meer kunnen doen."

foto: FunX

Van links naar rechts: Jessi, Fabiënne, Jevaun

Fabiënne (21)

"In principe zou er op scholen meer informatie gegeven moeten worden over het slavernijverleden en de rol die Nederland daarin heeft gespeeld. Er wordt nog niet genoeg benadrukt hoe erg de slaven hebben geleden. Dat kan sowieso nog beter en uitgebreider uitgelegd worden. Ik hoop dat er op basisscholen en middelbare scholen aankomend jaar veel meer over gepraat wordt. Toen ik geschiedenis kreeg, werd het hoofdstuk over het slavernijverleden geskipt of werd het maar heel kort besproken, dus dat mag echt nog wel wat beter besproken worden."

Jevaun (21)

"De hoeveelheid aandacht die besteedt wordt aan het slavernijverleden in Nederland vind ik nooit genoeg. Maar ik moet wel zeggen dat het de afgelopen jaren steeds meer naar voren komt. We leren er meer over en hebben nu een festival, dat was een aantal jaar geleden nog niet zo. Dit jaar vond ik het ook bijzonder dat Burgemeester Halsema een speech gaf. Herin sprak ze echt over het verleden, maar ook over de toekomst en hoe we verder moeten en dat vond ik echt wel mooi."

Jessi (21)

"Ik heb zelf niet heel veel meegekregen, omdat ik in Brabant woon, maar ik heb wel gelezen in de krant dat nazaten van tot slaaf gemaakten nu heel makkelijk hun achternaam kunnen wijzigen. Verder zag ik ook dat meerdere gemeentes monumenten plaatsen ter nagedachtenis aan het slavernijverleden. Dat vind ik wel goed om meer bewustzijn te creëren. Ik zou graag willen zien dat Brabant ook meer betrokken zou zijn en meer aandacht zou besteden aan het slavernijverleden in Nederland, maar daar wordt nu nog niet zo veel mee gedaan."

foto: FunX

Bodine (30)

"Ik vind nog steeds dat ze van Keti Koti een nationale feestdag en dus een vrije dag moeten maken voor iedereen. Het is een slechte zaak dat dit nog niet is gebeurd. Daarbij vind ik ook dat ze meer educatie moeten geven aan de kinderen over het slavernijverleden en wat het allemaal inhoudt."

Ster advertentie
Ster advertentie