FunX Beseft

Annick heeft belangst: "Ik laat mijn moeder de dokter bellen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Annick heeft belangst: "Ik laat mijn moeder de dokter bellen"

Besef, een groot gedeelte van de jongeren stuurt liever een appje dan dat ze de telefoon oppakken. Sommigen hebben zelfs zo'n angst voor telefoneren dat ze het koste wat het kost proberen te vermijden. Annick (20) is zo iemand met belangst. "Een goed voorbeeld is de dokter bellen: dat durf ik echt niet. Dat laat ik nog steeds mijn moeder doen."

Quote

Als iemand mij onverwachts belt, schiet ik in de stress

Annick

Awkward

Annick is vooral bang dat het telefoongesprek heel awkward verloopt. "Ik ben bang dat ik iets verkeerds ga zeggen. Daar denk ik te veel over na." De kans dat dat daadwerkelijk gebeurt, is volgens Annick heel realistisch. "Als ik bijvoorbeeld de pizzeria zou bellen, dan zou ik in plaats van 'Hoi, ik ben Annick en ik wil een pizza pepperoni' zeggen: 'Hoi, ik ben pizza pepperoni, ik wil graag Annick bestellen'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet durven

Annick vindt het erg vervelend om belangst te hebben, vooral nu ze voor haar media-opleiding stage loopt bij een lokale omroep. "Ik moet mensen bellen om een item te maken, maar heel eerlijk gezegd: ik doe het gewoon niet. Ik durf het echt niet." Dat haar werkplek op een drukke redactie is, werkt volgens haar ook niet mee. "Als ik iets verkeerds zou zeggen, dan hoort niet alleen diegene aan de lijn het, maar iedereen in mijn omgeving."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebeld worden

Zelf de telefoon oppakken om iemand te bellen doet Annick liever niet, maar gebeld worden vindt ze ook niet bepaald fijn. Vroeger negeerde Annick het liefst alle inkomende telefoongesprekken. "Dan keek ik belletjes weg." Nu doet ze dat vooral nog als ze wordt gebeld door een nummer dat ze niet kent: "Als iemand mij onverwachts belt, schiet ik in de stress. Dan denk ik: wie is dit? Wat wil diegene van me? Moet ik wel of niet opnemen? Soms voel ik me dan ook een beetje angstig. Ik wil eigenlijk niet opnemen, maar wat als het toch belangrijk is?"

Belletjes wegkijken

Waar haar belangst vandaan komt, weet Annick niet precies. Face to face contact leggen vindt ze namelijk helemaal geen probleem. "Misschien komt het omdat ik niet vaak bel. Bellen is ook wat verouderd. Het is veel makkelijker om even een appje of spraakmemo te sturen." Daarnaast is ze überhaupt geen fan van bellen. "Ik heb er gewoon niks mee. Je ziet geen gezicht, geen emoties."

Belangst jongeren

Uit onderzoek blijkt dat bijna vier op de tien jongeren tussen de 18 en 30 jaar het eng vindt om te bellen. Pieter Jansen, docent bij de opleiding mediaredactie bij Landstede MBO, merkt ook dat jongeren liever niet telefoneren. "Je ziet aan alles dat ze het niet gewend zijn. Alles gaat tegenwoordig online en dat is heel handig, maar je verliest ook bepaalde vaardigheden." Om die vaardigheden - die vrijwel onmisbaar zijn als je op een mediaredactie wil werken - weer een beetje bij te spijkeren, is een les in bellen een vast onderdeel van de opleiding geworden. "Als iemand met een journalistieke achtergrond weet ik hoe belangrijk het is om een goed telefoongesprek te kunnen voeren waarbij je je comfortabel voelt."

Drempel

Volgens Jansen is voor sommige leerlingen alleen al de telefoon oppakken heel spannend. "Dan laten we ze de dierentuin opbellen om te vragen hoe laat ze opengaan. Dat kan bijna niet fout gaan. Die mensen zijn je alweer vergeten voordat je ophangt, dus je hoeft je er niet ongemakkelijk over te voelen." Als ze eenmaal over die eerste drempel heen zijn, leren de leerlingen hoe ze op een fijne manier een goed telefonisch interview kunnen afnemen.

Ongemakkelijk

Jansen merkt dat veel leerlingen het vooral ongemakkelijk vinden om te bellen. Dat komt volgens hem mede doordat ze zich geen houding weten te geven. "Dat merk ik bijvoorbeeld ook als we in de les een podcast terugluisteren. De leerlingen hebben dan geen filmpje of scherm om naar te kijken. Dan zitten ze er heel awkward bij." Om die ongemakkelijkheid een beetje weg te nemen, geeft hij zijn leerlingen dan vaak pen en papier om op te tekenen terwijl ze luisteren. "Dat is ook een goede tip voor tijdens het bellen: ga gewoon een beetje doodlen."

Zelfbewust

Volgens millennialpsycholoog Iris van der Steen komt die ongemakkelijkheid tijdens het bellen vooral doordat er een deel van de communicatie mist aan de telefoon. "Je ziet de ander niet. Daardoor heb je sneller kans dat je langs elkaar heen praat of er een stilte valt." Daarnaast zijn veel mensen volgens haar extra zelfbewust aan de telefoon. Ze zijn in hun hoofd vooral bezig met hoe ze zouden moeten reageren. "Maar dat maakt het juist moeilijk, want dan luister je niet meer naar de ander." In plaats van de hele tijd te letten op jezelf, kun je je aandacht dus beter richten op wat de ander vertelt.

Sociale angst

Belangst kan ook een onderdeel zijn van een sociale angst, legt Iris uit: "Je krijgt dan in sociale situaties last van angstklachten, omdat je bang bent dat anderen een negatief oordeel hebben over hoe jij sociaal functioneert." In het geval van bellen zou je dan bang kunnen zijn om gek over te komen via de telefoon. "Het helpt dan om die gedachte uit te dagen. Waarom denk je dat? Klopt dat gevoel wel?"

Volgens Iris helpt het om vaker te bellen, zodat je wat meer vertrouwen krijgt dat er niks ergs gebeurt als het gesprek even niet goed loopt. Een laatste tip die Iris deelt: "Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als je daarover nadenkt, valt het allemaal wel mee."

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie