FunX Den Haag

Jonathan Meijer klaagt Netflix aan over documentaire 'The Man with 1000 Kids'

foto: YouTube: Eva
  1. Newschevron right
  2. Jonathan Meijer klaagt Netflix aan over documentaire 'The Man with 1000 Kids'

Jonathan Meijer, oftewel de massaspermadonor uit de Netflix-documentaire The Man with 1000 Kids, spant een rechtszaak aan tegen de streamingdienst. Hij eist dat de documentaire offline wordt gehaald. De vader maakte dit nieuws bekend tijdens zijn interview in de talkshow Eva op NPO1. De spermadonor beweert dat de film hem in een kwaad daglicht heeft gezet en schadelijk is voor de donorkinderen en hun ouders.

Jonathan Meijer spant een rechtszaak aan

In de documentaire wordt beweerd dat Jonathan Meijer wel 3000 kinderen heeft verwekt. Echter, aan tafel bij Eva Jinek wordt dit ontkent door hem en benadrukt de vader dat hij slechts 550 kinderen heeft. "Het is geen documentaire. Het is een vermakelijke film voor sommigen. Ik vind het vreselijk. Maar ze hebben geen concrete cijfers. Het is allemaal speculatie", zegt Jonathan Meijer. Volgens de spermadonor is de rest "puur speculatie". De Hagenees meent dat Netflix geen gedegen feitenonderzoek heeft gedaan en wil met de rechtszaak zowel zichzelf als de betrokken families beschermen. Daarnaast beweert de vader dat "Netflix extreem hypocriet is" en dat hij in Amerika met deze cijfers "maar een minidonor zou zijn". "In Amerika ligt het donatielimiet veel hoger dan in Nederland. Ze zijn dus vanuit Amerika naar Nederland gegaan, omdat daar geen verhaal valt te vertellen. Voor Amerikaanse begrippen zit ik dus nog ver onder het donatielimiet", zegt de spermadonor.

Advocaten Gerard Spong en Peter Plasman zeggen tegen NU.nl dat ze de kans van slagen van Jonathan Meijers zaak klein achten. Volgens hen dient de documentaire een belangrijk maatschappelijk belang en heeft Netflix goed onderzoek verricht met voldoende betrouwbare bronnen. De spermadonor had de mogelijkheid om zijn kant van het verhaal te vertellen, maar weigerde dat te doen. "Ik wil niet meewerken aan een bedrijf zoals Netflix", zegt Jonathan Meijer tegenover Eva Jinek. "Ik vertel mijn verhaal liever via mijn eigen YouTube-kanaal." Hij hoopt dat zijn rechtszaak tegen Netflix de mediahype rondom zijn situatie kan stoppen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jonathan Meijer stond eerder zelf voor de rechter

In 2023 stond Jonathan Meijer zelf voor de rechter en kreeg de uitspraak dat hij moest stoppen met het doneren van sperma, omdat hij volgens de rechter had gelogen over het aantal kinderen dat hij had verwekt. Terwijl de vader beweerde slechts 25 kinderen te hebben, bleek het er aanzienlijk meer te zijn, wat ver boven het door klinieken gestelde maximum ligt.

De zaak werd aangespannen door Stichting Donorkind, die waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s en het welzijn van de donorkinderen. De stichting maakt zich zorgen dat deze kinderen later onbewust een relatie kunnen krijgen met een halfbroer of -zus, met alle gevolgen van dien voor hun nageslacht. Hoewel Jonathan Meijer in 2019 naar eigen zeggen is gestopt met spermadonaties, blijft hij nog wel doneren aan gezinnen die eerder al een kind van hem kregen.

Ster advertentie
Ster advertentie