FunX

Hogere zorgpremie, maar minder belasting? Dít betekent Prinsjesdag voor jou

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hogere zorgpremie, maar minder belasting? Dít betekent Prinsjesdag voor jou

Het kabinet en de koning kwamen vandaag samen tijdens Prinsjesdag om de belangrijkste veranderingen voor het komende jaar te bespreken. Van de toeslagenaffaire tot betaalbare woningen: de koning deelde het allemaal tijdens zijn Troonrede. Dít zijn de belangrijkste punten op een rij.

Onderwijs en minder belasting

De overheid wil veranderingen doorvoeren in het hoger onderwijs, om dit beter aan te laten sluiten op de behoeften van Nederland. Zo wil het kabinet het aantal internationale studenten verminderen en meer nadruk leggen op het Nederlands als onderwijstaal. Dit moet ervoor zorgen dat de druk op zaken zoals de woningnood wordt verminderd en ook dat het onderwijs meer afgestemd wordt op wat de Nederlandse arbeidsmarkt nodig heeft.

Daarnaast krijgt iedereen met een baan een voordeel in de vorm van arbeidskorting. In 2025 wordt deze korting verhoogd, wat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen en meer van je verdiende geld zal overhouden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zorgpremie gaat omhoog

Naast minder belasting gaat de zorgpremie helaas wel omhoog. In 2024 zal de zorgpremie naar verwachting met ongeveer twaalf euro per maand stijgen, wat betekent dat je op jaarbasis bijna 144 euro meer betaalt voor je zorgverzekering. Deze verhoging wordt veroorzaakt door de stijgende zorgkosten, onder andere door een toenemende vraag naar zorg en de vergrijzing. Hierdoor zullen de maandelijkse lasten voor iedereen met een zorgverzekering hoger uitvallen, wat vooral voelbaar kan zijn voor jongeren en mensen met een laag inkomen die al andere vaste kosten hebben.

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire heeft veel gezinnen hard getroffen, die onterecht beschuldigd werden van fraude met de kinderopvangtoeslag. De koning benadrukte dat het compenseren van deze gedupeerden een hoge prioriteit blijft voor de overheid. Veel getroffen gezinnen wachten namelijk nog steeds op volledige compensatie en een oplossing voor de schade die is aangericht.

Betaalbare woningen en meer financiële ondersteuning

De koning kondigde aan dat de regering belangrijke maatregelen zal invoeren om mensen met lage inkomens te ondersteunen en de woningnood in steden zoals Rotterdam aan te pakken. Zo wordt de financiële hulp voor mensen met lagere inkomens verhoogd, waardoor het makkelijker wordt om bijvoorbeeld de huur te betalen.

Dit is vooral belangrijk in grote en dure steden, zoals Rotterdam en Amsterdam, waar mensen vaak moeite hebben om rond te komen. Daarnaast wil de overheid meer betaalbare huurwoningen bouwen, waardoor het eenvoudiger wordt om een woning te vinden die binnen hun budget past.

Ster advertentie
Ster advertentie